JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrospeglar ger ljusstark skärm

Extremt ljusstarka skärmar tas fram av forskare vid Nottingham Trent University och Rutherford Appleton labbet. Tekniken bygger på växelströmsbaserad tunnfilmselektroluminiscens, en teknik som demonstrerades av Sharp redan 1974.
Forskarlaget är i full färd med att ragga finansiärer så att de kan knoppa av ett skärmföretag. Företaget ska utnyttja den redan etablerade växelströms- och tunnfilmsbaserade elektroluminiscenstekniken i kombination med mikrospeglar som har visat sig kunna kasta mer ljus från de ljusproducerande tunnfilmslagren.

Tekniken, som går under beteckningen ACTFEL (alternating current thin film electroluminescence) demonstrerades redan 1974 av Sharp. Ivern att utveckla färgskärmar gjorde dock att denna monokromt gula skärmteknik lades åt sidan. Ända tills för några år sedan då Nottinghamforskarna tog sig en ny titt på tekniken. Efter att ha vidareutvecklat den vill de nu lansera den för vad den är, en monokrom, men extremt ljusstark skärmteknik.

Forskarna säger sig ha botat flera av teknikens barnsjukdomar. En är att ett alltför högt brytningsindex lätt fångar upp till 90 procent av ljuset inne i tunnfilmsstrukturen. Ytbehandling kan visserligen öka ljusintensiteten, men forskarna har istället valt att öka infångningen av ljuset för att sedan med hjälp av en vinklad mikrospegel kasta ut en så stor del av ljuset som möjligt. Spegeln gör helt enkelt att ljuset studsar ut ur skärmen i 90 graders vinkel.

Intensiteter på 17 000 cd/m2 vid 580 nm har demonstrerats, vilket kan jämföras med cirka 400 cd/m2 för en teve vid full ljusstyrka. I sådana konstruktioner har forskarna utnyttjat zinksulfid dopad med mangan (ZnS:Mn), som har visat sig mest effektiv. Hela 68 000 cd/m2 har åstadkommits med hjälp av uppställningar med flera mikrospeglar.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)