JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Hans-Erik Nilsson

Hans-Erik Nilsson är professor i elektronikkonstruktion vid Mitthögskolan i Sundsvall, där ett nytt renrum på 240 m2, som håller klass 1000, invigdes i slutet av februari.

Vad ska ni ha renrummet till?


- I renrummet tillverkar vi mikrosystem för vår forskning inom olika typer av detektorer, främst röntgendetektorer för medicinska tillämpningar. Vi tar också fram teststrukturer för att karaktärisera nya elektroniska material. Men renrummet är flexibelt och är även anpassat till andra verksamheter, som exempelvis analys av markprover för skogsindustrin.

Vad ska superdatorn, som är den tredje största multiprocessormaskinen i Sverige, användas till?

- Vi simulerar för att kunna tolka experimentella resultat. Vi kommer också att vidareutveckla vår modell för att beskriva laddningstransport i nya halvledarmaterial till exempel.

Hur länge har planerna på ett nytt renrum funnits?

- I några år. Vår elektronikforskning byggdes upp i samarbete med KTH, men nu har vi ett eget vetenskapsområde och behöver ett renrum anpassat för vår typ av forskning. Vi arbetar med halvledarmaterial, exempelvis kadmiumzinktellurid, som inte stöds av de stora nationella renrummen och som stör normala processer.

Blev det som ni hade tänkt er?

- Ja, men vi fick faktiskt extra utrustning tack vare välvilliga bidrag från Ericsson Microelectronics och Mitel. En jonimplanter, maskpassare och torretsutrustning.

Ert renrum togs väl i drift redan förra våren. Varför invigs det först nu?

- Finansieringen blev inte klar förrän i höstas, superdatorn kom på plats först nu i år, och dessutom har vi väntat på kylanläggning. Men nu är allt på plats.

Kan renrummet bidra till att det skapas nya företag?

- Det första steget är att få igång volymproduktion för detektorer. Men vi hoppas på att det ska bli möjligt att starta nya företag. Vi har exempelvis patent som rör processer för en ny detektor.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)