JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt mikroskop med framgång i Asien

Kan både se och flytta atomer

Göteborgsföretaget Nanofactory Instruments har fått två kontrakt på sitt mikroskopisystem från asiatiska forskargrupper, Hong Kong University of Science and Technology samt Pekings Universitet. Det sammanlagda ordervärdet är 1,7 miljoner kronor.
Nanoteknik kan ge vassare halvledare

I dagsläget används Nanofactorys mikroskopiteknik främst för att analysera strukturer, men framöver vill man även kunna flytta atomer och nanostrukturer och förändra materialuppbyggnad på ytor till exempel.

Intresset för nanoteknik, alltså förmågan att manipulera på atomnivå, växer både inom och utom forskarvärlden. I framtiden hägrar möjligheter att producera nya generationer av halvledare med mycket fina strukturer, att utveckla material som är starkare och lättare än dagens samt nya metoder för att upptäcka och behandla sjukdomar som cancer.
- Det här är ett genombrott för oss på den asiatiska marknaden. Forskargrupperna är på två av Asiens mest framstående institut inom nanoteknik, säger Nicklas Bergman, vd på Nanofactory.

Företaget, som ligger vid Chalmers Innovation, utvecklar ett mikroskopisystem som enligt Nicklas Bergman är unikt på marknaden.

- Med vår teknik kan man se och flytta atomer samtidigt.

Med ett elektronikmikroskop kan man endast se atomer, och med ett svepsondsmikroskop kan man flytta på dem. Nanofactory har förenat de båda mikroskopteknikerna i instrumentet TEM-STM, där TEM uttyds Transmission Electronic Microscope och SPM står för Scanning Probe Microscope. Produkten är i princip ett svepsondsmikroskop som monteras inuti
ett befintligt elektronmikroskops provhållare. Sonden kan flyttas i steg om 0,23 Ångström, vilket ger en upplösning mindre än atomdiametrar. Tekniken bygger på ett piezoelektriskt material, som ändrar form när en spänning läggs på.

Produkten kom ut i fjol och på kundlistan finns förutom de asiatiska instituten även University of California Berkeley, det amerikanska forskningsinstitutet Zyvex, Lunds Universitet samt förstås Chalmers. Och Nicklas Bergman ser en stor marknadspotential - han menar att det finns fler än 5 000 elektronmikroskop i världen där instrumentet kan göra tjänst.

Investerare sökes

Nanofactorys teknik bygger på tre års forskning på Chalmers. Företaget knoppades av 1999 och har idag nio anställda. Nu behövs nya pengar för att kunna expandera - förstärkning behövs inom produktion och utveckling såväl som försäljning.

- Vi letar efter investerare som förstår vad vi håller på med. Traditionellt sett har de inte varit så insatta, men nu ser vi ett större intresse för nanoteknik, säger Nicklas Bergman.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)