JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. När femtosekunderna spelar roll

Wavecrests SIA-3000 mäter jitter med en upplösning på 200 femtosekunder, och den gör det på upp till tio kanaler parallellt. Frekvensomfånget är 3 GHz och den maximala bithastigheten 4,5 Gbit/s per kanal.
Instrumentet levereras med Wavecrests mätprogram Visi. Det är ett moduluppbyggt program som analyserar mätdata och kan redovisa både totalt jitter och hur det fördelar sig på olika komponenter.

Rent jitter är i princip slumpmässigt och normalfördelat, men det kan finnas mer deterministiska komponenter som till exempel störningar från elektromagnetisk interferens.

Med statistiska metoder separerar Visi det normalfördelade bruset och de periodiska störningarna och redovisar dem var för sig.

Modulerna till Visi är specialanpassningar för olika typer av mätningar. Det finns två grundpaket, ett för mätning på olika typer av datakommunikation och ett för mätning på klockkretsar, och inom dessa finns det sedan ett antal moduler att välja mellan.

Datacompaketet klarar bland annat Gigabit Ethernet, Sonet och Fibre Channel.

SIA-3000 kör Windows internt och har en tiotums LCD-skärm samt USB-anslutning för tillbehör som tangentbord och mus. Mätdata kan transporteras till en pc via Ethernet eller med hjälp av den inbyggda diskettenheten LS-120 som är på 120 Mbyte.

Instrumentet finns i tre varianter. SIA-3000 är toppmodellen medan 3000P är anpassad för att användas i produktionstest och saknar skärm och manöverpanel. 3000S, slutligen, är budgetmodellen som bara hanterar två kanaler och upp till 800 MHz och 800 Mbit/s per kanal.

Som tillbehör finns Wavecrest OE-2, en mediakonverterare som tar in en optisk fiber, singel- eller multimod, och konverterar ljuspulserna till elektriska signaler.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)