JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bilen krockar med elektroniken

Elektroniska funktioner har potential att radikalt förändra bilarna. De nymodigheter vi hittills sett är inte ens i närheten av visionerna - som elektronisk ratt (drive by wire), elektroniska bromsar (brake by wire) och säkerhetssystem som gör allt från att väcka slumrande förare till att selektivt blåsa upp krockkuddar strax innan en kollision. Bland visionerna finns också bredbandsbaserade navigationshjälpmedel och underhållningspaket med högupplösande skärmar i baksätet. Och möjligheterna att programvarumässigt, via mobiltelenätet, beställa lite extra hästkrafter eller andra funktioner som kan behövas under kortare perioder.

Några av visionerna odlas inom ramen för Telematics Valley, en organisation som vill samla västsvenska krafter till ett globalt nav för telematik för biländamål.

Konsumenter av bilar som konsumentelektronik upplever dock en stor diskrepans. Det verkar ta lång tid att gå från vision till verklighet för bilindustrin, och när nyheterna väl dyker upp så dröjer det rätt många år innan de når modeller i prisklasser för gemene man. Standarder verkar inte heller slå igenom i någon rasande takt - den som efter några år till exempel vill uppgradera mobiltelefonen i sin bil kan inte räkna med något större utbud av nya varianter. Åtminstone inte om den nya mobilen ska ha ett överkomligt pris och ändå kunna kommunicera med bilens övriga elektronik på ett sätt som stämmer överens med visionerna.

I grunden ligger ett stort dilemma: Bilen har en livslängd på 10-15 år, och den ökar sakta men säkert. Konsumentelektronik har en livslängd mellan ett halvår upp till några år, och denna minskar sakta men säkert. Om företagen i Telematics Valley kan bidra med lösningar på detta dilemma så har de gjort en stor insats.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)