JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Date har vuxit upp

Programvara för elektronikkonstruktion är en synnerligen USA-dominerad bransch, vars stora årliga samlingspunkt heter Dac, Design Automation Conference. Europa har länge försökt skapa en egen mässa i denna bransch, men resultatet har sällan nått upp till ambitionerna. Att döma av såväl årets som förra årets Date ser dock denna mässa nu ut att ha funnit sin form och etablerat sig som ett trovärdigt alternativ till Dac.

Förvisso lockar Dac alltjämt runt tre gånger fler besökare, och utställarna har större montrar där. Men samtliga företag av betydelse finns på plats även på Date. Antalet tekniska föredrag är på samma nivå, och i år hölls även flera välbesökta paneldebatter, precis som på Dac.

Antalet besökare sjönk visserligen med ungefär 10 procent jämfört med året innan. Men med tanke på vilket tufft år den telekomdominerade europeiska elektronikindustrin har bakom sig så var besökssiffran snarare förvånansvärt hygglig.

En viktig framgångsfaktor är förstås att Europa är starkt inom den verktygskrävande nischen system på kisel. Halvledarbolag som ST och Philips, forskningscenter som Imec och satsningar som skotska Alba och svenska Socware står sig väl globalt.

Noterbart är också att denna bransch inte längre är så totalt mansdominerad som för några år sedan. Numera hör kvinnliga marknadschefer och "vice presidents" inte till ovanligheterna. Det är långt till varannan damernas, men trenden går åtminstone åt rätt håll.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)