JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselfabrik inspirerar lasertillverkaren ADC

Våren 2000 övertog Altitun kanadensiska Mitels CMOS-fab i Järfälla. Strax därefter köptes Altitun upp av amerikanska ADC, och tack vare kapitaltillskottet kunde man investera mångdubbelt mer än planerat i det nya renrummet. Idag finns endast skalet kvar - innanmätet är helt utbytt, och produktionen är igång.
ADC Sveriges renrum

Lokal: Mitels tidigare CMOS-fab i Järfälla

Yta: Mer än 1 200 m2

Verksamhet: Lasertillverkning och montering

Renhetsklasser: 100, 1 000 (ska bli 10 och 100)

Material för lasertillverkning. 2 tums indiumfosfidskivor, InP

Antal masklager: 8-10

Personal i renrum: 85

Skiftgång: 2-skift

Volym: hemligt

Investering: "mångdubbelt mer än 70 miljoner kronor
- Det har varit två år av hårt arbete - det är ingen liten operation att bygga en sådan här anläggning. Grunden var lagd, och processer och idéer fanns visserligen redan för två år sedan, men nu gällde det att industrialisera verksamheten, att bygga upp organisation och rutiner, säger Börje Åstrand som efter 18 år på ABB Hafo och Mitel värvades just för att bygga upp fabriken.

- Men det har varit väldigt roligt också, en sådan här chans att vara med från början och bygga upp en fabrik får man inte så ofta.

Med sig från ABB hade han erfarenheter av kiseltillverkning, och att införa kiseltänkandet i optovärlden var en medveten satsning när ADCs dotterbolag ADC Sverige skulle industrialisera den avstämbara laser som utvecklats av svenska Altitun. Och resultatet liknar inte de laboratorielika miljöer som förekommer i optovärlden.

- Kiseltänkandet har smittat av sig på uppbyggnaden av renrumsmiljön, på rutiner för att installera, underhålla och styra maskinerna, säger Börje Åstrand.

De avstämbara lasrarna började tillverkas i renrummet i somras. I renhetsklass 100 tillverkar man själva optochipset genom att lägga på 8-10 masklager på tvåtumsskivor av indiumfosfid, att jämföra med moderna CMOS-processer som har 20-25 masklager. Varje skiva rymmer omkring 1 000 till 2 000 lasrar, som när de delats upp i chips trådbondas på varsin bärare av aluminiumnitrid.

Dags för munskydd

Därefter monteras bäraren i en kapsel, en så kallad butterfly, i renhetsklass 100 till 1000. Nästa steg är att montera in kapseln i en integrerad modul, som bland annat rymmer styrlogik.

Lasrarna är inte identiska - de karakteriseras därför och programvaran till styrlogiken skräddarsys för varje enskild laser.

Nu ska man höja renhetskraven, elektronstråleutrustningen kräver exempelvis klass 1 till 10. Man kommer även att införa munskydd i hela renrummet.

- När kravet på volym ökar, så ökar krav på yield och därmed renhet, säger Stefan Löf, chef för elektronikutvecklingen.

Vilket processutfall, yield, man har uppnått vill de inte avslöja. Inte heller vilken volym man siktar på. Marknaden har dock bromsat sedan i fjol då Lennart Ramberg, företagets dåvarande vd tillika en av Altituns grundare, i en intervju i Elektroniktidningen sa att man skulle klara en årsproduktionstakt motsvarande 60 000 exemplar i oktober 2001.

- Vi utnyttjar inte kapaciteten fullt ut just nu på grund av marknadsläget. Men vi kör tillräckligt stora volymer för att dra igång verksamheten. Vi är redo när marknaden kommer, säger Stefan Löf.

Hype blev normal hi-tech

Han berättar att det går att skruva upp volymen till väsentligt mer än 60 000 enheter per år i befintliga lokaler, genom att skaffa fler maskiner, gå från dagens två-skift till tre-skift och framför allt genom att öka utfallet. Och även om företaget känner av den kärvare marknaden så är stämningen fortfarande optimistisk.

- ADC är tydliga med att de fortfarande är mycket intresserade av att satsa på vår laser. De tror på optonätsutvecklingen. Och det finns ett klart intresse på marknaden även om det inte är lika hypat som år 2000. Det har gått från hype till normal hi-tech-industri, säger Börje Åstrand.

Hur mycket företaget spenderat på sitt renrum vill de låta vara osagt. Före ADCs köp talade Altitun emellertid om investeringar på 70 miljoner kronor - och att man spenderat mångdubbelt mer än så bekräftar duon.

Avstämbar laser switchar snabbt

ADC Sverige utvecklar och tillverkar avstämbara halvledarlasrar för telekomtillämpningar. De kan styras elektriskt inom våglängdsområdet 1 529 till 1 561 nm, vilket motsvarar det så kallade C-bandet.

Företagets produkter kan dels göra tjänst genom att ersätta de reservlasrar som finns för varje våglängdskanal i våglängdsmultiplexerade system, WDM.

Ett annat användningsområde är optiska nät där kapaciteten styrs om efter behov. ADC Sverige deltar även i ett EU-finansierat forskningsprojekt som går ut på att ta fram snabbswitchande lasrar, lasrar som optiskt kan styra individuella datapaket i IP-trafik.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)