JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rivstart i Optillions renrum

För ett år sedan hade Optillion ingen egen fabrikslokal för att tillverka sina optiska sändtagare för 10 Gbit Ethernet. Nu har företaget invigt nya renrum i Kungens Kurva; monteringen av optiska submoduler är redan igång, och i sommar ska även lasertillverkning ha flyttat hit.
Optillions renrum

Lokal: Svensk Filmindustris före detta filmstudio i Kungens Kurva

Yta: 1 500 m2

Verksamhet: Montering, lasertillverkning dras igång under våren

Renhetsklasser: 100, 1 000 och 10 000

Material för lasertillverkning: 2 tums Indiumfosfidskivor, InP

Antal masklager: 4-8

Personal i renrum: 28

Skiftgång: nej

Volym: hemligt

Investering: 200 miljoner kronor
- Den största flaskhalsen var att hitta en lämplig lokal, därefter har det gått fort att demolera, bygga nytt och installera maskiner, säger byggets projektledare Royne Markhester som varit med på Optillion sedan starten 1999.

Efter att ha tittat på 15 lokaler i Stockholmstrakten så föll valet på Svensk Filmindustris tidigare filmstudio i Kungens Kurva söder om Stockholm. Här fanns tillräcklig yta, huset var vibrationssäkert och fritt från elektromagnetiska störningar, och takhöjden i den gamla studion gjorde det möjligt att bygga ett renrum med underliggande servicevåning och en vind med fläktar och filter. Kontorslokaler fanns redan. Och efter några turer gav myndigheterna klartecken till att hantera de giftiga gaser som används vid lasertillverkningen.

Men om projekteringen drog ut på tiden, så gick resten desto snabbare. Kontraktet på lokalen skrevs i maj 2001.

Strax dessförinnan hade man börjat riva studion - Roynes maggropskänsla sade honom kontraktet skulle ordna sig. I augusti flyttade Optillion in i kontor och mätlabb, och i dagsläget arbetar
96 av företagets 105 anställda i Kungens Kurva.

Företaget har investerat 200 miljoner kronor i renrumsbyggnaden och maskiner, och nu håller man på att flytta produktionen av optochips, lasrarna som ingår i företagets sändtagare, från KTH och Acreo i Kista till det egna renrummet.

- Vi är inte i produktion fullt ut ännu. Vi kan ju receptet, men det krävs lite handpåläggning för att trimma processer. Vid halvårsskiftet ska överföringen vara klar, säger Royne Markhester.

Årsproduktion ryms i äggkopp

Optochipsen tillverkas i renhetsklass 100 och 1 000 på 2 tums indiumfosfidskivor som vid tillverkningen får fyra till åtta masklager. Framöver ska man övergå till 3-tums skivor. Och det rör sig om mycket små chips; en skiva rymmer mellan 7 000 och 20 000 lasrar.

- Vår årsproduktion ryms i en äggkopp, citerar Royne Markhester sig själv från en diskussion med Länsstyrelsen inför bygglovet.

Monteringen av de optiska sänd- och mottagarmoduler som ingår i varje sändtagare utförs sedan i höstas i Kungens Kurva-fabriken i renhetsklass 10 000. Sänd- och mottagarmodulerna innehåller optochips och drivare respektive förstärkare som integreras på en egenutvecklad bärare samt den optiska kontakten. Slutprodukten - sändtagaren - monteras därefter hos en legotillverkare.

I Kungens Kurva-fabriken ska man under resten av året arbeta på att öka produktionstakten och på att automatisera mera.

- I dag sker monteringen delvis för hand, men vi ska automatisera så mycket det bara går. På så vis kan vi hålla kostnaden nere och snabbt skala upp produktionen om orderingången ökar kraftigt, säger företagets informationschef Heléne Wolpher.

Vilka volymer man siktar på vill duon inte specificera - det beror på marknaden. Men det finns outnyttjad golvyta kvar i renrummet så man kan utöka verksamheten vid behov.

Marknaden försenad

Optillion uppskattar emellertid att marknaden och därmed de stora volymerna tar fart 6 till 9 månader senare än vad man tidigare räknade med. Heléne Wolpher betonar emellertid att det fortfarande finns ett stort intresse på marknaden för 10 Gbit Ethernet, och att företaget aktivt marknadsför sina produkter vid exempelvis mässor och konferenser.

Hur länge kan företaget då vänta på att produkten ger vinst? Optillion drog in drygt en halv miljard kronor i december 2000 från bland annat Investor
och Cisco. Och när Elektroniktidningen intervjuade Optillions vd Patrik Evaldsson i fjol så sa han att pengarna skulle räcka till sommaren 2002.

- Pengarna räcker längre än så. Vi har anpassat oss till marknadsläget, och håller hårdare i budgeten. En del maskininköp har exempelvis senarelagts. Men visst jobbar vi aktivt med finansiering, och före årets slut behöver vi nya pengar, säger Royne Markhester.

Sändtagare siktar på stadsnät

Optillion utvecklar sändtagare, transcievers, för 10 Gbit Ethernet. Företagets första produkt TOP 3010 visades upp strax före jul. Den arbetar vid våglängden 1 310 nm och är med en transmissionskapacitet på 10 km avsedd för kortare avstånd i stadsnät eller i företagsinterna nät. Produkten utvärderas för närvarande av sex utvalda kunder.

I slutet av april kommer de första provexemplaren av TOP 5010, som arbetar vid våglängden 1 550 nm och har en överföringskapacitet på 40 km.

Förutom huvudkontoret i Kungens Kurva har Optillion en utvecklingsavdelning i Göteborg och ett säljkontor i Kalifornien.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)