JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två köp gör Micron störst på minnen

Världens största minnesleverantör heter Micron, efter köpet av Hynix minnestillverkning samt Toshibas fabrik i Virginia.
Amerikanska Micron klättrade den 22 april upp på förstaplatsen på listan över världens största minnestillverkare. På en och samma dag tecknade företaget en avsiktsförklaring om att köpa koreanska Hynix minnestillverkning samt avslutade det sedan tidigare annonserade köpet av Toshibas halvledarfabrik i Virginia. Därmed petade Micron ner Samsung som tidigare toppat listan. På tredje plats ligger Infineon.

Micron betalar förvärvet av Hynix minnesverksamhet i aktier till ett värde av drygt 3 miljarder dollar vid rådande aktiekurs. Dessutom ska Micron investera 200 miljoner dollar i Hynix övriga halvledarverksamhet, och får därmed 15 procent av aktieinnehavet i denna verksamhet.

Hynix drabbades hårt av DRAM-krisen under fjolåret. Liksom andra stora DRAM-tillverkare vägrade man att strypa produktionen trots att priserna på minnen periodvis sjönk till nivåer som låg under tillverkningskostnaden. Mer än en gång hotades förtaget av konkurs, och Hynix lät meddela att man var intresserad att diskutera försäljning av alla sina kiselfabriker. Diskussionerna med Micron inleddes i höstas. Innan affären är helt i hamn ska den godkännas av bland annat Hynix aktieägare samt amerikanska såväl som europeiska konkurrensmyndigheter.

Toshibas DRAM-tillverkning kostade Micron 250 miljoner dollar i kontanter samt motsvarande cirka 45 miljoner dollar i aktier. Toshibas DRAM-fabrik i Manassas, Virginia, kallas för Dominionanläggningen. Den grundades som ett samarbete mellan Toshiba och IBM och togs i drift 1997.

- Vi ska börja föra över vår 0,13 μm-tillverkning och processer till Dominionanläggningen så forts som möjligt och räknar med att arbetet är färdig i slutet av 2002, säger Microns vd Steve Appelton i ett pressmeddelande.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)