JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark DRAM-uppgång i mars

Försäljningen av halvledare landade på 10,75 miljarder dollar för mars månad. Det är en ökning med 7,2 procent från februari vilket är den största procentuella uppgången sedan april 1986 rapporterar branschorganisationen SIA, Semiconductor Industry Association.
- Siffrorna från mars är ytterligare en signal på att markanden håller på att återhämta sig från 2001 med tillväxt i alla regioner utom Japan som låg på oförändrad nivå. Försäljningsökningen dominerades av DRAM som steg med rekordsiffran 82,4 procent beroende på ökad efterfrågan och högre priser. Övriga områden var i stort sett oförändrade, uppger SIA:s chef George Scalise i ett pressmeddelande.

Bill McClean på IC Insights har en något avvikande uppfattning. Han ser ingen uppgång i efterfrågan utan anser istället att priserna drivits upp beroende på att tillverkningskapciteten skurits ned.

Jämfört med fjärde kvartalet förra året var försäljningen under årets första kvartal 5,6 procent högre.

- Siffran indikerar att lagren är små och att efterfrågan därför ökar.

För årets andra kvartal spår SIA ensiffrig tillväxt medan efterfrågan förväntas ta fart på riktigt till hösten. För helåret 2002 spår SIA en positiv, men blygsam tillväxt.

Siffrorna för Europa är något bättre än genomsnittet. Försäljningen ökade med 7,7 procent från februari till mars och landade på 2,263 miljarder dollar. Om man väljer att istället räkna i euro blir siffrorna bättre. Försäljningen i Europa ökade då med 8,4 procent från februari till mars. Det beror på att växelkursen ändrades från 0,868 euro per dollar i februari till 0,877 euro per dollar i mars.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)