JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grönt ljus för statsbidrag till fabriker

En fjärdedels halvledarfabrik, så mycket kan man få i bidrag från lokala och statliga myndigheter utan att det bryter mot EU:s regler om subventioner. Det visar två beslut från EU-komissionen.
Fransk-Italienska ST Microelectronics får grönt ljus för de subventioner som den italienska staten pumpar in i den nya halvledarfabriken. Som vi tidigare rapporterat har även tyska Infineon fått subventionerna till sin 300 mm-fabrik i Dresden godkända.

Besluten från EU-kommissionen kan komma att trappa upp handelskriget mellan EU och USA, som anser att subventionerna är orättvisa, skriver analyshuset Future Horizons. Risken finns att USA inför strafftullar på europeiska halvledare.

ST räknar med att få 482 miljoner dollar i bidrag av den italienska staten till den nya fabriken i sicilianska Catatnia. Det är drygt 26 procent av den totala kostnaden som förväntas landa på 1,8 miljarder dollar och samtidigt det maximala stöd som är tillåtet med nuvarande EU-regler.

Fabriken i Catania ska tillverka NOR-baserade flashminnen på 300 mm-skivor och produktionen förväntas starta 2004. Fullt utbyggd blir den först 2006 då den ska sysselsätta 1 150 personer. Dessutom skapas 650 till 800 indirekta jobb i regionen vilket EU-kommissionen tagit hänsyn till vid sitt beslut.

Infineon har fått 194,7 miljoner dollar i stöd av tyska myndigheter för att utvidga fabriken i Dresden. Det är cirka 18 procent av den totala kostnaden som uppgår till 1,1 miljarder dollar.
Just Infineons fabrik i Dresden har specialgranskats EU-kommissionen som ursprungligen trodde att bidragen var för stora.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)