JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Legotronic satsar grönt

Kontraktstillverkaren Legotronic går i bräschen för blyfri elektronik. I höst ska man erbjuda både produktionsmöjligheter och handfast utbildning.
Kan blyfri produktion vara ett konkurrensmedel för en mindre kontraktstillverkare? På Legotronic i Solna tror man åtminstone det.

- Vi har lärt oss en hel del om blyfritt, inte minst under mässan Elektronik-EP i januari. Och nu har vi skaffat utrustning så vi är redo att prova det kommersiellt, säger Lasse Wallin, marknadschef på Legotronic.

På nämnda mässa höll just Lars Wallin i nio skarpa tester av blyfria lodpastor, i en produktionslina mitt på mässgolvet. Då stod visserligen mässan som arrangör, men det var Lars Wallin som skaffade fram utrustning och förbrukningsmaterial, och inte minst stod för pratandet under föreställningen.

- Sedan dess har vi köpt en ny våglödningsmaskin och en ugn för kondensationslödning. Och en exjobbare hos en av våra leverantörer har i samarbete med en kund kört en testserie med 60 riktiga kort, berättar han.

För att sprida kunskap om blyfri produktion, och få upp intresset i industrin, kommer Legotronic också att i höst anordna två seminarier i ämnet. Innehållet är synnerligen handfast, och berör praktiska aspekter som hur blyfria lod påverkar produktionen, hur screentryckning och montering påverkas, och hur lödfogarnas hållfasthet kan fås tillräcklig. Deltagarna får också prova att själva löda blyfria kort, med likaledes blyfria komponenter.

Satsningen på blyfritt är långsiktig och strategisk för Legotronic. Sett i backspegeln har bolaget i många fall satsat på ny teknik lite tidigare än konkurrenterna. Man var bland de första i Sverige skaffa utrustning för - och lära sig hantera - BGA och CSP. Man var också tidigt ute med ytmontering.

- Kompetens inom blyfritt kan vara det som krävs för att svensk produktion ska överleva. Men vi tror inte att övergången går särskilt fort. Om två-tre år är kanske 10-20 procent av vår produktion är blyfri, säger Legotronics vd Ulf Sandberg.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)