JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lexicon räddar Vällingby Ingenjörsbyrå

Det anrika utbildningsföretaget Vällingby Ingenjörsbyå, VIB, blir ett dotterbolag till Lexicon som köper konkursboet och tar över den kvarvarande personalen.
VIB försattes i konkurs i slutet av april sedan pengarna tagit slut. Det är nedgången inom telekomsektorn som sänkt företaget. Ericsson var den största kunden, VIB hade till exempel ett kontor i Gävle med 10 fast anställda som servade Ericsson. Idag ligger det i malpåse.

- Det här ger oss möjlighet att växa, vilket är tufft att göra med egna medel i dagens konjunktur. Vi ska få tre ben att stå på: "in-i", "i" och "ut-ur" arbetslivet, säger Roger Yttermyr som är vd på VIB.

Hittills har VIB fokuserat på i:et, det vill säga på kortare utbildningar riktade mot företag. Men snart ska det också bli kurser för den som är på väg in i arbetslivet och kurser för den som tvingas byta jobb.

Tanken bakom Lexicons köp är att VIB ska paketera dessa kurser till industrin och länsarbetsnämnder. Förutom den egna portföljen, som bland annat innehåller elektronikproduktion, får man bland annat tillgång till Nackademin, som också är ett dotterbolag till Lexicon. På Nackademin finns ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med 50 lärare och 1000 studenter inom olika IT-områden, bland annat telekom, intelligenta hus och virtuell verklighet.

- Nu ska vi försöka etablera oss över hela landet. Det finns otroligt mycket att göra när det gäller yrkesutbildningen eftersom det är stora brister i gymnasieskolan, säger Roger Yttermyr.

Detta ska dock inte ske i egen regi utan genom franchising. VIB kommer också att byta namn och troligen flytta till Kvarnholmen i Nacka där Nackademin huserar.

Vällingby Ingenjörsbyrå grundades 1965 och ägdes av två privatpersoner. Företaget hade som mest drygt 30 fast anställda. För ett par år sedan såldes elektronikproduktionen och man fokuserade på utbildning och konsultverksamhet, främst inom elektronikproduktion.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)