JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikindustriföreningen vill förnya sig
Breddad medlemsbas och en klarare koppling till branschorganisationen Sinf, det är huvudpunkterna i förslaget till nya stadgar för Elektronikindustriföreningen (EIF), föreningen för mindre och medelstora företag som sysslar med utveckling och tillverkning av elektronik.
- Medlemsantalet tynar, resurserna är otydliga och vår moderorganisation Sinf har en diffus redovisning, säger Pär Löfgren på Autodidakt som är kritisk till hur Elektronikindustriföreningen, som är en underorganisation inom Sinf (Svensk Industriförening), sköts.

- Det hela är ganska enkelt, vi initierade en stadgeförändringen på förra årsmötet men under det här året har vi inte sett någonting hända. Jag väntade in i det sista men två veckor före årsmötet den 28 maj hade det fortfarande inte kommit någon kallelse.

Då skickade han in en egen motion med förslag till stadgeändring

Annika Fridmark, som är ordförande i Elektronikindustriföreningen, anser dock att kallelsen till årsmötet gått ut i tid. Styrelsen har också tagit fram ett förslag till nya stadgar som i huvudsak stämmer överens med Pär Löfgrens motion.

- Det finns två tunga förändringar i vårt stadgeförslag, medlemsbasen och anslutningen till Sinf, säger Annika Fridmark.

Styrelsen vill göra det möjligt för till exempel en avdelning på ett företag att bli medlem utan att hela företaget tvingas gå med. Förslaget öppnar också för till exempel programvaruföretag att bli medlemmar.

Den andra stora förändringen gäller kansliet. Dagens stadgar stipulerar att Sinf ska sköta kansliet och för det betalar EIF en avgift. Haken är att EIF inte kan inte styra hur pengarna används.

- Idag får vi får ta allt med hull och hår. Med stadgeförändringen vill vi skapa en möjlighet att anlita någon annan för hela eller delar av tjänsterna, säger Annika Fridmark.
- Men styrelsen kan bara föreslå, det är medlemmarna som bestämmer, tillägger hon.

- Styrelsen har bara satt av två timmar för årsmötet. Det är alldeles för lite för en allvarlig diskussion om föreningens framtid, säger Pär Löfgren.

Han efterlyser också fler aktiviteter.

- Tidigare anordnade föreningen bland annat endagarsseminarier och användargrupper. Nu känns det som att det mesta av föreningens aktiviteter handlar om juridik och avtal.

- Enda anledningen till att vi finns är att vi gör nytta. Med stadgerevisionen vill vi skapa en plattform till förändring, säger Annika Fridmark.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)