JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fjärde versionen av LynxOS närmar sig Linux
Realtidsoperativsystemet LynxOS har uppgraderats till version 4.0.LynxOS från RTOS-företaget Lynux Works får därmed utökade nätverksfunktioner, bättre prestanda och utökad Linuxkompatibilitet.
Den stora nyheten sedan 3.0 är att LynxOS nu är binärkompatibelt med Linux.

Alla Linuxtillämpningar som är dynamiskt länkade och inte gör direktanrop till kärnan går att köra på LynxOS, utan att man som tidigare måste kompilera om koden först.

- Hemligheten är att vi använder ett speciellt bibliotek. Istället för att anropa standardlinuxbiblioteket, så anropar man ett Lynxbibliotek som är Linuxkompatibelt, berättar Jan Brandberg på svenska Lynux Works.

- Nu kan ett tredjepartsföretag skriva program som använder en Linuxkompilator, och sedan köra programmet på LynxOS utan att behöva komma åt kärnan.

Nästan dubbelt så snabbt

Ett exempel kan vara digitala tv-mottagare. Där behöver man uppnå realtidskrav, men vill samtidigt kunna behålla sin Linuxprogramvara. Då kan man använda LynxOS, men fortfarande ha tillgång till det stora utbudet av Linuxtillämpningar.

LynxOS har även fått förbättrade nätverksfunktioner. Det är IPv6, IPsec, som är en säker version av internetprotokollet, och därtill en integrerad brandvägg. TCP/IP-stacken innehåller de senaste protokollen för nätverk och routing, som exempelvis OSPFv2, BGP-4 och RIPv2.

Den förbättrade kapaciteten i TCP/IP-stacken, samt drivrutiner som optimerats för höga hastigheter, har enligt Lynux Works gjort att prestandan i nya LynxOS är upp till 90 procent bättre än i den föregående versionen.

Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)