JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skär i externa projekt

Ericssons egen forskning relativt opåverkat av koncernens sparbeting

När Ericsson Research sparar sker det framför allt genom att minska bidragen till externa projekt.På så sätt tror forskningschefen Håkan Eriksson att inget enskilt forskningsprojekt behöver bli lidande, och ingen forskare ska heller behöva avskedas.
Hela Ericsson lever i spartider, så även FoU-delen. Enligt tidningen Ny Teknik handlar det om besparingar kring 7 miljarder kronor enbart på forskning och utveckling.

Forskningen, F:et i FoU om man så vill, står för ungefär 3 procent av Ericssons FoU-kaka. Men det innebär inte automatiskt att den delen ska spara 3 procent av 7 miljarder, alltså ungefär 200 miljoner kronor.

- Vi sparar inte lika mycket som övrig FoU, och vi sparar på olika sätt. Vi lägger inte ned några projekt och vi sparkar inte ut några forskare, säger Håkan Eriksson.

- Forskningen är prioriterad av högsta ledningen. När ett hushåll får ont om pengar är ju inte hemförsäkringen det första man drar in på.

Besparingarna sker i stället genom att minska intaget av nya medarbetare och genom att dra ner på finansieringen av projekt utanför Ericsson.

- Valet mellan att skära i vår egen forskning och att skära i extern forskning är egentligen ganska lätt. Det kanske påverkar forskningsklimatet i övriga Sverige, men vår egen forskning påverkas i praktiken inte, åtminstone inte på kort sikt.

Bidrag till högskolor och institut runt om i världen utgör ungefär 10 procent av Ericsson Researchs budget. På Ericsson Research jobbar idag drygt 600 personer, att jämföra med cirka 700 när Håkan Eriksson tillträdde för drygt tre år sedan.

- Vi började dra ner redan förra sommaren.

Projekten påverkas inte

Håkan Eriksson jämför Ericsson Research med en forskarutbildning. De civilingenjörer och teknologie doktorer som börjar där slussas ut i övriga verksamheten efter fem-sex år. Med färre nyanställda får personalen per automatik längre genomsnittlig erfarenhet, och eftersom forskarna enligt Håkan Eriksson blir 10-15 procent duktigare för varje år så behöver inte något enskilt projekt bli lidande.

- Vi kan fokusera bättre och helt enkelt göra mer med färre, mer erfarna forskare.

Han säger dock att den här strategin bara håller en begränsad tid. När telekomkonjunkturen vänder så kommer Ericsson Researchs medarbetare sannolikt att stå högt i kurs i övriga koncernen. För att inte glappet ska bli alltför stort anställer Håkan Eriksson alltjämt en och annan ny medarbetare.

- Det är inget idiotstopp för anställning här. Men ribban är klart höjd - jag måste kunna motivera för Ericssons högsta ledning varför en viss person ska anställas samtidigt som vi varslar andra medarbetare.

I övrigt tycker han inte att Ericssons förändringar påverkar forskningen i särskilt hög grad. Förväntningarna när han tillträdde för drygt tre år sedan har i princip infriats. Det faktum att tekniker som GSM, Edge, WCDMA och Bluetooth i stor utsträckning tagits fram genom arbete på Ericsson Research menar han är goda bevis för att verksamheten fungerar.

- Idag jobbar vi lite mer med tilllämpningar, som att få strömmande media, videoklipp och MMS bra och användarvänligt. Å andra sidan har VoIP (röstkommunikation över IP-protokollet) inte anammats lika fort som vi trodde för tre år sedan.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)