JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kärnor på samma kisel kan prata mer med varandra

När processorerna ligger i samma chips öppnas nya kommunikationsmöjligheter mellan dem. Trafiken begränsas inte av en brist på chipsben.
Arc utnyttjar detta till att definiera tre olika gränssnitt till familjen Arc Tangent A4. A4 har två minnesbussar i olika adressrum, plus ett gränssnitt direkt upp till 28 extra register.

Tanken med olika gränssnitt är att olika typer av kommunikation inte ska hamna i vägen för varandra. Fördröjningskritiska styrsignaler mellan kärnorna slipper vänta på stora datapaket som ockuperar bussen. Och tvärtom, bandbreddskrävande data styckas inte upp av styrtrafik.

Registergränssnittet passar för styrtrafik där liten fördröjning är viktig. Minnesbussarna används där hög bandbredd räknas. I en nätverksprocessor kan den ena bussen användas för ingress och egress (in- och utgående paket) och den andra för intern datatrafik mellan kärnorna.

De tre gränssnitten är alla på 32 bitar. Andra multiprocessorarkitekturer an-vänder 128-bitarsbussar, men med tre separata gränssnitt är det onödigt, hävdar Arc.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)