JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Noll hål i väggen

Ström över Ethernet kapar elkablarna

Om man leder ström över Ethernetkabeln kan man spara en sladd per apparat, och ansluter man dessutom en UPS till nätet kan man få apparaterna avbrottssäkra.Detta är vad som behövs för att göra IP-telefonerna jämförbara med vanliga telefoner, och IP-telefontillverkarna är drivande i den kommande standarden för el över Ethernet, 802.3af.
En telefon jackar du in i teleuttaget. Därifrån får den även drivström, och om det blir strömavbrott brukar telefonen fortsätta att fungera. En IP-telefon, däremot, måste anslutas till både ett Ethernetjack och ett eluttag, och är känslig för driftstörningar på endera systemet.

Detta har länge framförts som en stor nackdel med IP-telefoner, och när en standardgrupp för el över Ethernet bildades inom IEEE 802.3 var telefontillverkarna drivande i arbetet.

- Generellt sett har IP-telefonin haft en stor tröskel att gå över vad gäller trovärdighet, och ju fler standarder den baserar sig på, desto större blir marknadens acceptans av tekniken, tror Thomas Bäcklin på Ericsson.

Lediga trådpar finns i Ethernet-kablarna, och med dessa kan man enligt den nya 802.3af-standarden föra över upp till 12,95 W med 48 V spänning över upp till 100 m kategori 5-kabel med 10/100 Mbit/s Ethernet.

Detta räcker till mer än att driva bara telefoner. Andra exempel på tillämpningar är basstationer till WLAN eller Bluetooth, som ofta måste sättas upp på otillgängliga ställen dit det kanske inte finns el draget. Samma sak med IP-baserade kameror eller larmsystem. Och även om 12 W inte är tillräckligt för att driva en dator kan det vara nog för att hålla den vid liv och se till att data inte går förlorat vid strömavbrott.

Det förutsätter förstås att du har reservkraft kopplat till systemet, och en viktig del av konceptet med el över Ethernet är att du har avbrottsfri kraft (UPS, universal power supply) där strömmen tillförs.

Detta kan enligt 802.3af-standarden antingen ske i själva Ethernet-växeln, eller med en extralåda som kopplas in efter växeln. Flera tillverkare, bland annat Cisco, har redan nu växlar med inbyggd strömförsörjning.

Säker el

Det tekniskt knepigaste med ström över Ethernet är hur man ser till att apparaten i andra änden klarar sig helskinnad även om den inte är byggd för att ta emot el.

- Enligt standarden identifierar man mottagaren genom att avgöra om den har ett specifikt resistorvärde, men tidigare tekniker för ström över Ethernet har använt andra metoder. Här har vi en hel del IP-block för identifieringsalgoritmer implementerade i FPGA:er, som gör att vi kan ge ström både åt standardprodukter och äldre produkter som inte följer standarden, berättar Magnus Wahlström på PowerDsine, som är ett av de drivande företagen inom el över Ethernet.

De flesta för-standardtelefoner har dessutom valt 24 volt som matningsspänning i stället för 48 volt som specificerats i standarden. Det har krävt en hel del omkonstruktionsarbete. Magnus Wahlström tycker dock att Ericsson, som är en av PowerDsines kunder, lyckats göra om sin IP-telefon till standarden väldigt snabbt.

Officiellt är 802.3af-standarden inte klubbad än, men inga ändringar har skett i utkastet sedan slutet av förra året, och standarden väntas klubbas i vår.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)