JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Låg effekt handikapp för USB

Till skillnad från Ethernet ingick strömförsörjning redan från början i busstandarden USB.Men den låga tillåtna strömstyrkan börjar bli ett handikapp när standardens ambitioner växer.IBM-initiativet Powered USB har dock inte fått något stöd av branschen.
USB (Universal serial bus) var redan från början tänkt att kunna förse kringutrustning till datorer med drivström. De tillämpningar och behov man tänkte sig när standarden specificerades gjorde att man valde en matningsspänning på 5 volt och en maximal effekt på 2,5 watt.

Normaleffekten sattes dock till 0,5 watt, och för att kunna öka effekten över den nivån måste sändaren och mottagaren komma överens om det via ett handskakningsförfarande. Detta har lett till konstruktions- problem när man nu går över till USB 2.0 som ökar datahastigheten från 12 till 480 Mbit/s.

- 0,5 watt är lite för litet för att driva enheter med hög datahastighet. En lösning är att börja på lägre hastigheter tills handskakningen är klar, säger Håkan Jansson på Cypress.

Även 2,5 W är för litet för en rad tillämpningar. Till exempel räcker det inte för att ladda batte-riet i dockade handdatorer.

Dimensioneringen av kablar, kontakter med mera gör det dock svårt att öka strömstyrkan över USB. De flesta tillämpningar som behöver mer energi behöver dessutom mycket mer än 2,5 W.

Ett IBM-lett initiativ kallat Powered USB har försökt att råda bot på detta genom att leda ström i en parallell kabel med egen kontakt.

- Powered USB har fått visst genomslag inom industri och telekom, men det stora genombrottet har uteblivit. Det beror framför allt på att USB Implementers Forum inte erkänner Powered USB som en officiell specifikation. Faktum är att en apparat utrustad med Powered USB inte får använda den officiella USB-loggan, berättar Jeff Chang på Cypress.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)