JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hoppet om 3G-succé tynar

Det var inte länge sedan allt såg ut att gå Ericssons väg. Operatörer jorden runt vräkte ur sig både löften och miljarder för 3G-licenser. Världen hade enats om WCDMA som 3G-standard.

Det såg i sanning ut som om 3G skulle upprepa den framgångssaga som GSM lyckats med tio år tidigare. Med 3G skulle Internet bli mobilt, och optimismen spirade faktiskt långt efter IT-bubblans börskollaps.

Idag ser det onekligen lite annorlunda ut. Ericsson har visserligen lyckats med sin 30-miljardersemission, men få tror längre att WCDMA-produkterna ska nå samma globala framgångar som GSM och snabbt bli en kassako för bolaget. Det är nog inget fel på marknadsandelarna, men själva WCDMA trängs från en rad håll. Fler operatörer än väntat väljer den amerikanska standarden CDMA2000, där Ericsson visserligen också säljer produkter, men som inte är kärnverksamhet.

Det stora hotet kommer dock i form av radiodatanät som IEEE 802.11. Sådana nät byggs ut i rask takt, i näringslivet och på universitet, flygplatser, hotell och i privata hem. Senaste framgången här är den amerikanska bilindustrins satsning på varianten 802.11a för biltullar och annan telematik, se här.

Under tiden skjuter allt fler 3G-operatörer upp startdatum för sina nät och därmed sina investeringar, i den mån de inte redan kastat in handduken.

I öarna av 802.11 införs också många av de tjänster som skulle fylla 3G-näten. Visserligen inte killerapplikationen rösttelefoni, men det var ju inte den som 3G skulle tillföra. Noterbar är också den allt svalare entusiasmen kring GPRS - för att inte tala om Wap - som skulle bana väg för datatjänster i mobiltelenäten.

Företrädare för Ericsson brukar hävda att 802.11 och 3G inte är jämförbara. Något hårddraget går deras resonemang ut på att 802.11 är utmärkt så länge man inte flyttar på sig, men så fort man är i rörelse så är det 3G som gäller. I nästa andetag brukar Ericssonföreträdaren säga att 3G inte alls är försenat, det byggs ut i ungefär den takt som man räknat med.

Frågan är dock om man räknat med utbyggnadstakten för 802.11. Visserligen säljer företaget även 802.11-produkter, men det är knappast där man satt sina förhoppningar om framtiden.

Det vill nog till att 3G-utbyggnaderna kommer igång snart om dessa omtalade nät ska få en reell chans att visa upp sina fördelar i verkligheten.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)