JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vändning för små bildskärmar

Under andra kvartalet vände marknaden uppåt för små och medelstora bildskärmar. Tillväxten blev 15,1 procent jämfört med samma period förra året visar statistik från det amerikanska analyshuset Display Search.
Antalet små och medelstora skärmar som såldes under andra kvartalet blev 114,4 miljoner, en ökning med 20,3 procent jämfört samma period 2001. Räknat i pengar var marknaden värd 1,4 miljarder dollar, en ökning med 15,1 procent.

För resten av året spår Display Search en fortsatt uppgång med 22 procent under tredje kvartalet och 8 procent under fjärde kvartalet. Alla siffror är jämfört med motsvarande period förra året.

- Resultatet för andra kvartalet liksom prognoserna för de kommande kvartalen visar att marknaden har vänt. En av de viktigaste orsakerna till att skärmar för mobiltelefoner och PDA:er ökar både i antal och värde är en accelererande övergång till färgskärmar, säger Barry Young på Display Search i ett pressmeddelande.

Den största marknaden för små och medelstora bildskärmar är mobiltelefoner. Under andra kvartalet slukade de närmare 100 miljoner enheter. Störst på skärmar till mobiler är Samsung SDI med 23,7 procent. Två och trea är Philips respektive Epson.

Steget ned till PDA:er är fortfarande stort även om tillväxten inom det segmentet ligger på imponerande 45,9 procent. PDA-marknaden var värd 141,1 miljoner dollar under andra kvartalet vilket bara är marginellt mer än fordonsmarknaden som krympte något och landade på 132,8 miljoner dollar. Epson intog tätpositionen inom detta segment och har 16,9 procent av marknaden, två och trea är Sony och Picvue.

Största leverantör av skärmar till fordon är TM Display med hela 43,9 procent. På marknaden för skärmar till videokameror är Sharp etta med 31,9 procent, därefter följer AU Optronics, TM Display och Sony. För skärmar till stillbildskameror tog Sony tillbaka tätpositionen från Casio och har 25,5 procent av markanden. Sanyo är tvåa, Casio trea och AU Optronics fyra.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)