JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dansk kraft styr Intels opto

För fyra år sedan hade halvledarjätten Intel ingen optoverksamhet över huvud taget. Sedan dess har man köpt ett tiotal bolag och etablerat sig som en seriös aktör i optovärlden. Ur nordiskt perspektiv kan man notera att satsningen leds från Danmark.
Intel må vara världens största halvledartillverkare, men inom opto är man alltjämt en liten spelare. Ambitionerna är det dock inget fel på.

- Vi vill förändra hela optonindustrin. Intel är bra på tillverkning och massproduktion. Precis det som optoindustrin saknar - här tror vi att vi kan bidra med en hel del, säger Eivind Johansen, optoexpert på Intel.

- Fiber till hemmet är ett exempel. Det bör inte kosta mer än 2 000 kronor att ansluta ett hem till fiber. Där är vi inte idag, produkterna har inte utvecklats för den typen av volymproduktion. Men det är ett typiskt exempel på vad Intel vill åstadkomma.

Johansen har titeln Intel Fellow, något av det finaste man kan utses till inom det bolaget. Det finns bara 42 personer med den titeln, och han är den ende inom opto och dessutom ende europé i sällskapet.

Johansen kom till Intel genom köpet av danska Giga för två år sedan. Gigas produkter för 10 Gbit/s är numera en av hörnstenarna i Intels optoutbud. En annan är 155 Mbit/s-produkterna som kom med köpet av Level One, och dessutom säljer man en rad moduler och passiva optokomponenter.

- Vi har köpt ett tiotal bolag på fyra år. Och ingen har sagt att vi ska sluta köpa bolag. I somras köpte vi till exempel New Focus, som gör avstämbara lasrar.

Under rådande tuffa konjunktur i optovärlden torde Intel ha goda möjligheter att göra fynd.

- Internt på Intel ligger fokus på industrialisering, säger Johansen.

Det innebär att innovationer med industrialiseringspotential är det man tittar efter bland uppköpskandidaterna.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)