JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung och Agilent ansluter sig till Soctrix
Verktygsleverantören Agilent Comms EDA och sydkoreanska Samsung har anslutit sig till Soctrix, ett demonstratorprojekt som drivs av Acreo Socware Center i Norrköping.
Soctrix är en del av klustret Socware, en statligt finansierad satsning på system på kisel. Acreo Socware Center är navet som håller samman klustret och som hjälper utländska företag att bygga upp egna utvecklingscentra. I Socware ingår även internationella marknadsföring och forskning och utbildning på de tekniska högskolorna i Lund, Linköping och Stockholm.
- De kommer inte att delta med egen arbetskraft i projektet, men de hjälper till genom att ge synpunkter på våra specifikationer och på vilka standarder vi ska sikta på, säger Patrik Eriksson som är forskningschef på Acreo Socware Center.

Därmed deltar sex företag i Soctrix-projektet som syftar till att utveckla en transceiver för bredbandig trådlös kommunikation, se Elektroniktidningen 9-10, 2002. Övriga deltagare är taiwanesiska Via Technologies, det singaporianska foundryt Chartered Semiconductor, processorkärneleverantören Arc samt det svenska konsultföretaget Bitsim.

- Vi talar med ytterligare tre bolag. Jag tror vi har stora chanser att nå målet på nio-tio deltagare före årets slut, säger Patrik Eriksson.

Inträdesbiljetten kostar företagen en miljon kronor vardera, och statliga Vinnova går in med 670 000 kronor per företag. Totalt har Soctrix, som startade i våras, en budget på 35 miljoner kronor för det första två åren, varav Acreo står för merparten. Förhoppningen är att några av de deltagande företagen ska lockas att öppna utvecklingscentran i Sverige. Dessutom vill man bredda kompetensen hos de företag som redan finns etablerade här.

Soctrix-transcievern utnyttjar programvarustyrd radio och kan anpassas till olika standarder i olika frekvensband, exempelvis WLAN-standarder i 5 GHz- såväl som 2,4 GHz-banden. Redan i mitten av september tillverkades de första testkretsarna. Nu pågår mätningar.

- Det ser bra ut. Vi är fortfarande precis i början av utvärderingen, men hittills har vi inte hittat något som inte fungerat, säger Patrik Eriksson.

Nästa kiselvända kommer i januari. Under projektet ska hela åtta kiselversioner tas fram. Antalet personer i projektet har ökat sedan i våras. Nu deltar runt 20 Acreoingenjörer, två Bitsimkonsulter samt 12 doktorander.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)