JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Bo Wikström,
mångsysslaren och byggsättsspecialisten, som startat utbildningsföretaget XLNC-Teknikcentrum tillsammans med High Tech Spread/ Teknikcentrum i Norrköping.
XLNC ska uttalas som det engelska substantivet excellence.
Vad ska ni göra?
- Jag har länge jobbat ihop med Teknikcentrum i Norrköping som lärare men nu ska vi lägga i en högre växel för att få fram kurser inom bland annat nanoteknik, komponentteknik, produktionsteknik och mönsterkort.

Varför just mönsterkort?
- Intresset för mönsterkort ökar eftersom det tillsammans med programvaran är de enda unika komponenterna i många produkter. Kursen i mönsterkort är en del i en serie som omfattar komponentkunskaper inom olika områden. Det blir en djupdyning i passiva komponenter, kanske en kurs om kapsling och ett ökat fokus på inköp av komponenter.

Är det något speciellt du kommer att trycka på?
- Det blir en väldigt praktisk kurs där vi pekar ut var problemen ligger i konstruktionsbarbetet och i gränssnittet mot tillverkarna. Men vi tar också upp utvecklingstendenserna som till exempel tredimensionella mönsterkort och nya material som ju blir allt mer mångfacetterade.

Hur är kunskapen om mönsterkort och produktionsteknik i Sverige?
- Jag jämför gärna med Taiwan. När man flyttar över en produkt dit blir tillverkningskostande lätt 30 - 40 procent billigare. Det är inte för att man har lägre löner eller för att maskiner eller lokaler är billigare. Det beror på att man attackerar konstruktionen och utnyttjar resurserna bättre. Ett mönsterkort som tagits fram i Sverige med fyra lager kan taiwaneserna ofta förenkla till två lager och då blir produkten billigare.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)