JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskarfusk vilseledde nanovärlden

Den 25 september var Bell Labs tvungna att meddela världen att forskaren Hendrik Schön byggt sina påstådda upptäckter på förfalskade och fabricerade forskningsresultat. En oberoende utredning hade då kunnat konstatera 16 säkra fall av avsiktligt förfalskade eller manipulerade uppgifter.
För ett år sedan rapporterade Elektroniktidningen bland många andra om forskarteamet på Bell Labs, som tagit fram en transistor i organiskt material där avståndet mellan elektroderna var knappt mer än en molekyl. Den ansvarige forskaren var tysken Hendrik Schön.

Hans tre kollegor som stått som medförfattare till de artiklar som publicerats i ämnet friades helt av utredningen. Utredningen försvårades av att Hendrik Schön hunnit radera nästan alla sina datafiler, med motiveringen att han hade en så gammal dator att minnet inte räckte till.

Fusket har fått konsekvenser även för svensk forskning. I DN den 27 september berättar Lars Samuelsson, chef för nanoforskningen vid Lunds tekniska högskola, att många unga fysiker släppt sina tidigare forskningsområden för att i stället arbeta i Schöns fotspår.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)