JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Konstruktörer går mot en ljus framtid"

Det må se mörkt ut nu, men elektronikkonstruktörer har all anledning att se fram emot många år av billig kapacitet hos halvledarleverantörerna och betydligt bättre konstruktionsverktyg.
De tuffa tiderna avhöll inte Mentorchefen Wally Rhines från att hålla ett oerhört optimistiskt tal på företagets användarkonferens Nordic Expo, som för övrigt lockade rekordmånga deltagare - drygt 400.
- Alla riktigt bra produkter kommer till i tuffa tider. Det är just nu som det är dags att förbereda sig för den uppgång som kommer, sa han.
Uppgången blir kraftig. Den viktigaste orsaken är att det finns mer halvledarkapacitet än någonsin.
- I tidigare uppgångar har efterfrågan på de senaste halvledarprocesserna varit en allvarlig flaskhals. Idag finns 30-40 splitter nya 300 mm-fabriker som inte går på mer än 30-50 procents kapacitet. Vi kan se fram emot många år av billig kretstillverkning av senaste snitt.
Andra viktiga faktorer är plattformstänkande, IP och FPGA-kretsar. Wally Rhines påpekade att av världens cirka 650 000 konstruktörer är det bara en tiondel som utvecklar nya plattformar och IP-block. De övriga nio tiondelarna använder dessa till att göra säljbara konstruktioner. Och för dessa lovade han stora framsteg vad gäller verktygen för integration och verifiering av IP på plattformar, liksom för FPGA-konstruktion.
Vad som dock är mindre lyckat för just Mentor Graphics är att
den förstnämnda tiondelen står för hälften av alla investeringar i konstruktionsverktyg, och just verktyg för dessa konstruktörer är inte Mentors starkaste sida.
- Men vi tar marknadsandelar. Under andra kvartalet i år minskade den här branschen med 10 procent, men vi ökade vår försäljning.
Kretskortskonstruktion är ett annat område där Mentor fokuserar allt mer. Seriella bussar, högre klockhastigheter och mer radio- och analogfunktioner på korten gör att många användare kommer att behöva mer avancerade verktyg än idag.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)