JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST lägger ut allt mer på foundries

ST Microelectronics kan i framtiden låta underleverantörer stå för så mycket som 20 procent av produktionen av halvledare.
Enrico Villa, vice vd och tillika europachef för ST Microelectronics, tror att företaget framöver kommer att lägga ut allt mer av produktionen på underleverantörer.

- Idag lägger vi bara ut en mycket liten andel av vår produktion på foundries. I framtiden tror jag att 20 procent är en rimlig andel. Och vi kommer även att lägga ut avancerade produkter - inte bara standardkomponenter, säger han.

- Mer än så är inte bra. Produktionen är en kärnkompetens för oss. Utan egen produktion går det inte att vara en huvudaktör inom halvledarindustrin. Men vi måste öka flexibiliteten, och då kan foundries vara en lösning.

Världens ledande foundry TSMC deltar sedan en tid i det samarbete som ST driver med Philips och Motorola för att få fram processer för 90 nm-kretsar och för
att gå över från 8-tums till 12-tums kiselskivor. Men TSMC är inte fullvärdig medlem i konsortiet.

- Det finns alltid ett säkerhetsproblem med foundries. Man kan inte lita på dem till 100 procent.

- Å andra sidan är den här utvecklingen så kostsam att det är nödvändigt att ha partner. Vi skulle inte ha råd själva, även om vi dubblerade vår FoU-budget.

Enrico Villa spår också stora förändringar i halvledarbranschen. Idag finns runt 400 aktörer, och han tror att många av dem kommer att försvinna eller köpas upp.

- Branschen kommer att konsolideras, och vi tänker vara aktiva.

- Det här är fortfarande en ganska ung industri. Vi har klättrat från en plats kring de 20 största till nummer tre på världsmarknaden. Världsettan Intel ser förvisso ut att ha en ouppnåelig position idag, men branschen förändras rätt fort. Kom ihåg att det inte var så många år sedan som hela Europas halvledarindustri var fullkomligt uträknad - idag är det tre europeiska tillverkare på tio-i-topplistan.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)