JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Röst och bild i Philips hus

Philips har ett eget forskningshus där man testar framtidens idéer för smarta hem.
Homelab i Eindhoven har visserligen inga bofasta invånare, men de tekniska idéerna som ligger 10-20 år framåt i tiden testas av verkliga människor.
Homelab är en orgie i bildskärmar och röststyrning. Badrumsspegeln är en bildskärm där man kan se tecknad film eller morgonnyheterna när man borstar tänderna.

Semesterbilderna kan projiceras på nästan vilken vägg som helst, och projektorn är förstås röststyrd. I sovrummet kan bilder projiceras i taket.

- Vi ska utveckla teknik för människor, inte för teknikens egen skull. Därför syns nästan ingen elektronik i huset, den göms bakom väggarna säger forskningschefen Rick Harwig.

På Philipsspråk kallas det för "ambient intelligence", ungefär omgivande intelligens. Forskarna på Philips är fullt övertygade om att smarta bilar, hem och kläder kommer att ha slagit igenom i våra liv "år 2020, om inte tidigare."

En genomgående tanke är att utveckla produkter och miljöer som förutser och förstår vad vi människor vill, en teknik som Philips kallar Easy Access, Exempelvis ska det gå att nynna på en låt, och nynnar man inte alltför falskt så ska musikanläggningen känna igen låten och spela upp den automatiskt.

- Vi har tekniken framme och testar den nu, säger Rick Harwig.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)