JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Syntes för 90 nm-kretsar

Cadence lovar en virtuell prototyp om dagen

Vid 90 nm krävs tät koppling mellan konstruktion och process. Det menar Cadence, som lanserar en ny version av syntesverktyget Encounter, en serie program som hanterar konstruktionen hela vägen från registernivå till produktionsunderlag.
Det stora problemet med halvledarkonstruktioner vid geometrier kring 90 nm stavas förbindningar. De står för 70 procent av fördröjningarna, och dessutom gör spänningsfall (IR drop) och interferens mellan ledningarna att fördröjningarna varierar med betydligt fler faktorer än enbart ledarnas längd. Konstruktionsverktygen måste ta hänsyn till detta, vilket är just vad SoC Encounter 2.2 gör.

Förutom klassisk syntes ingår ledningsdragning, signalintegritet, fysisk syntes, klockträdssyntes och effektoptimering i den nya versionen.
En viktig poäng är att alla program är så hårt integrerade att de upplevs som ett enda verktyg. Cadence förslag på arbetsgång kan beskrivas som ett evigt förfinande av virtuella prototyper.

- I princip klarar verktygen att ta fram en ny prototyp om dagen, även för stora konstruktioner, säger marknadschefen Eric Filseth.

Med stor konstruktion menas här 10 miljoner grindar, som verktyget kan hantera utan uppdelning. Om man väljer att konstruera hierarkiskt klarar verktygen upp till 50 miljoner grindar.

Eric Filseth understryker särskilt ledningsdragningens täta koppling till verktygen för signalintegritet. Så fort en ledare läggs ut analyseras hur signalerna i den påverkas av såväl ledarens form som av omgivande ledare. Först därefter väljs vilket metallager den ska ligga i, hur stort avstånd som krävs till andra ledare och hur lång och bred den behöver vara. Detta arbete underlättas förstås av att routern (verktyget för ledningsdragning) hör till marknadens snabbaste.
databas kommer före jul

I somras publicerade Cadence ett "vitpapper", en beskrivning av vad som krävs för konstruktion vid 90 nm. Det dokumentet fick stor spridning, och enligt Filseth har industrin bekräftat varje problempunkt som Cadence pekade på där. Verktygen i nya Encounter beskriver han som ett stort steg mot visionen. Nästa steg tas före jul, då den databasen Open Access blir verklighet. Först när denna är på plats kommer version 2.2 fullt till sin rätt.

Med Encounter 2.2 hoppas Cadence ta marknadsandelar av värste konkurrenten Synopsys, som i somras köpte rivalen Avanti i akt och mening att dominera syntesmarknaden från registernivå till GDSII. Cadence hävdar förstås att de egna verktygen är både snabbare och att de klarar större konstruktioner.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)