JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Offensiv satsning på mikromekanik i plast
Med 30 friska miljoner i kassan ska Uppsalaföretaget Åmic förvandlas från ett utvecklingsföretag till en fullfjädrad produktionsmaskin.
- Pengarna ska användas både till marknadsföring och för att förbättra produktionsapparaten, säger Ove Öhman som grundade företaget 1998.

- Vi kommer bland annat att bearbeta den snabbväxande USA-marknaden.

Åmic har hittills i stort sett vuxit av egen kraft och har idag 28 anställda. Men nu tar företaget in 30 miljoner kronor från de två riskkaptalbolagen Investor Growth Capital och Innovationskapital.

Företaget tillverkar mikromekaniska system och komponenter i plast med samma teknik som används vid pressning av cd-skivor. Tekniken kallas replikering och är betydligt billigare än mikromekanik i kisel. De präglade skivorna kan antingen användas som de är, eller limmas ihop och sedan delas upp i färdiga komponenter.

Produktionskapaciteten ligger på fem miljoner cd-skivor per år. Utbyggnaden görs inte i första hand för att öka den siffran utan för att kunna köra nya typer av produkter.

- Det är samma mastring, replikering och bondning oberoende av vilken produkt det ska bli men ju senare i förädlingskedjan man kommer desto större blir skillnaderna, säger Ove Öhman.

- Vi har idag ett par processteg som är mer labbmässiga och nu vill vi sätta helheten.

Kunderna utgörs främst av företag inom bioteknikområdet som Pyrosequencing, Gyros, Cellectricon, och Gnothis. Men Åmic har också utvecklat en pytteliten rf-spole åt Nokia, som dock inte kommit i produktion. Man har även tagit fram optiska komponenter som tillverkas i mindre serier.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)