JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-belgiskt forskningssamarbete

Ett samarbete med det belgiska nätverket DSP Valley ska stärka konstruktionsklustret Socware.
DSP Valley med bas i Belgiska Leuven är precis som Socware ett kunskapskluster med företag, forskningsinstitut och högskolor som medlemmar. Fokus för belgarna är signalbehandling medan Socware har sitt fokus på trådlös kommunikation. Bägge parter utvecklar teknik för systemkretsar som i princip rymmer all nödvändig elektronik. Belgarnas anslag är dock lite bredare och omfattar förutom trådlös kommunikation även konsumentprodukter kring digitalt ljud och bild.
- Diskussionerna tog fart på den amerikanska mässan DAC i somras och vi kom fram till att vi hade mycket gemensamt.

Det säger Rolf Rising som är anställd på myndigheten Invest in Sweden Agency och programdirektör för konstruktionsklustret Socware med bas i Norrköping.

- Europa har alltid legat i framkant på teknikområden som trådlös kommunikation, smarta kort och fordonselektronik. Genom att bygga upp ett nätverk av forskningskluster kan vi säkra ledningen, säger Peter Simkens, som är chef för DSP Valley.

Det belgiska nätverket har ett liknande samarbete med finska Tammerfors sedan ett drygt år och man hoppas kunna utöka det med ytterligare en handfull regioner i Europa. På listan står bland annat Grenoble i Frankrike och Cambridge i England.

Rent praktiskt startade samarbetet mellan Socware och DSP Valley med att Peter Simkens presenterade nätverket och dess medlemmar på Acreodagarna i Kista. Det finns dock inga öronmärkta pengar för samarbetet och det är inte planerat för några konkreta samarbetsprojekt.

- Vi kommer att ge utrymme för deras medlemmar i vårt program och vice versa. Till våren ska vi göra en roadshow i Belgien för att presentera Socware. Kanske kan vi också koppla ihop Acreo med det belgiska forskningsinstitutet Imec som ingår i DSP Valley, säger Rolf Rising.

- Mycket handlar om att bli mer synliga, säger Peter Simkens.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)