JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batterilivslängden i mobiltelefonen ska fyrdubblas.

Det hoppas i alla fall National Semiconductor och Arm. De tar nu upp ett samarbete som ska få företagens olika tekniker för att spara energi att samarbeta.
Färgskärmar, digitalkameror, multimedia... Ju fler funktioner du stoppar in i en mobiltelefon, desto mer ström går det åt. Samtidigt vill du ha längre batteritid. Enligt Arm och National Semiconductor är den enda lösningen på detta dilemma bättre strömsparfunktioner.

Arms teknik Intelligent energy manager ska nu samordnas med Nationals teknik Powerwise. Tekniken är till för att Armprocessorer dynamiskt ska kunna välja en spänningsmatning som svarar mot behovet av prestanda.

Minst 70 procent av alla mobiltelefoner och en stor del av alla handdatorer använder någon forn av Arm-processor, och Arm hoppas kunna utnyttja denna marknadsandel för att få acceptans för strömspartekniken. Ytterst vill dock National och Arm skapa en öppen standard för hur operativsystemet ska kommunicera sina energibehov till de IP-kärnor som implementerar hårdvaran.

Nationals bidrag ligger i hårdvaran. Powerwise består av en IP-kärna på cirka 3 000 grindar som kopplas till Armprocessorns interna Ambabuss.
Kärnan skickar styrsignaler till Nationals strömregleringskretsar, eller till andra kretsar som förstår protokollet Powerwise.

Informationen kommer från Armprocessorn, som i sin tur får den från operativsystemet.

För att det hela ska fungera måste operativsystemet implementera det paket funktioner som Arm kallar Intelligent energy manager. Här finns dels algoritmer för att förutsäga energibehovet, och dels systemanrop som låter programmeraren påverka.

Arm och National har demonstrerat att tekniken fungerar. Under andra kvartalet 2003 ska den finnas i provexemplar. Då handlar det om teknik som sänker strömförbrukningen i digitala basbandskretsar med 25 till 75 procent.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)