JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testlansering i vår för bankkort med skärm

Med många förseningar och ny affärsplan ska nu Swats (Swedish Advanced Technology Systems) till slut få ut sina smarta kort med textskärm. Under våren ska kortet användas i ett pilotprojekt, med bland annat en svensk storbank inblandad. Men först 2004 blir det volymproduktion.
Det har varit många förseningar för Swats. Redan våren 2001 trodde de att de skulle ha sina kort i volymproduktion. Sedan hösten 2001, sedan årskiftet. Nu dröjer det till 2004.

- Det är klart att vi har haft förseningsproblem, men vi är mer strukturerade och fokuserade nu än för två år sedan, med en tydligare affärsidé, säger Olov Holst, marknadschef på Swats.

Swats smarta kort har en LCD-skärm med 2x28 tecken som drivs av ett batteri med en livstid på två år vid tio minuters användning om dagen. Detta inom ramen för ett normalt smartkort, som ska tåla att böjas utan att gå sönder.

Den ursprungliga affärsidén var att displaykortet skulle användas för papperslösa flygbiljetter, men nu siktar Swats mer på bankkort som kan visa saldo och liknande.

- Det är banksektorn som är störst på att utfärda kort, i dag och framöver. Flygbiljettlösningar är fortfarande aktuella, men i så fall i kombination med bankkort, förklarar Olov Holst.

Företagets kortkonstruktion är byggd för att vara så öppen för olika tillämpningar som möjligt, hur och vilka funktioner som finns i resten av kortet bestäms av kundens krets.

Swats planerar att ha en produktionslina med en kapacitet på 4-6 miljoner kort per år igång år 2004. Eventuellt kan kapaciteten dubbleras genom att två kort görs i bredd. För större volymer hoppas Swats kunna licensiera tekniken till andra korttillverkare.

Under nästa år ska 500-1000 kort ut i pilotprojekt för att hitta eventuella barnsjukdomar i konstruktionen medan man finslipar tillverkningsprocessen.

- Sedan våra första fungerande prototyper har vi gått från 37 komponenter till 6-7 komponenter per kort, påpekar Olov Holst.

Swats nuvarande affärsplan kommer att kräva en ny finansieringsrunda under våren, men Olov Holst är optimistisk:

- Vi har en stark ägare i Skandia som tror på projektet och signalerar att de är beredda att satsa mer på det.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)