JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "90 nm blir lättare än 130 nm"

Philips har nyligen klarat av övergången från 180 nm till 130 nm. Och tekniske chefen Rene Penning de Vries anser därmed att man övervunnit de svåraste utmaningarna i halvledarindustrin detta decennium. För nästa processbyte, från 130 nm till 90 nm, är betydligt mer rättframt, säger han.
Vid 130 nm måste man ha kopparledningar i stället för aluminium. Och man måste dessutom börja jobba med dielektrika med låga k-värden. Dessa två faktorer gör övergången till just 130 nm-teknik till den första riktigt stora utmaningen som halvledarindustrin stått inför på 5-6 generationer, enligt Philips Semiconductors tekniske chef Rene Penning de Vries.

- Nästa övergång, till 90 nm, är inte lika komplicerad, varken vad gäller material eller arkitektur, säger han.

Företaget har nyligen börjat producera de första kommersiella kvantiteterna av kretsar i 130 nm-teknik. Att man lyckats komma dit så fort beror enligt Penning de Vries på att alla cellbibliotek och en stor del av de egna mjuka IP-blocken skrivits så att de lättare än tidigare kan flyttas från en process till en annan. Normalt tar det cirka 50 procent längre tid att göra bibliotekselement och IP-block återvinningsbara, och denna investering har man nu alltså kunnat räkna hem.

- Hittills har vi bara producerat ett litet antal produkter, men de är mycket avancerade, med 80 - 90 miljoner transistorer per krets, berättar han.

Till ytan består dessa kretsar av ungefär hälften minne (SRAM) och hälften logik. Men eftersom transistorerna packas tätare i minnesdelen upptar denna nära två tredjedelar av antalet transistorer.
Produktionen äger rum hos kiselsmedjan TSMC i Taiwan, men processen är utvecklad av Philips och det samarbete man bedriver med ST Microelectronics och Motorola håller på att resultera i en i princip identisk tillverkningsanläggning i franska Crolles.

- Två identiska processer ger oss ökad säkerhet. Dessutom kan vi alltid erbjuda kunderna "second source". Framemot sommaren räknar vi med kommersiell produktion i Crolles, säger han.

Processutfallet, yielden, har redan nått acceptabla nivåer hos TSMC, hävdar han. Visserligen har man fått konstruera in en hel del redundanta element, mest i minnet men även i logiken, för att nå dithän.
I takt med att man lär sig hantera processen kommer antalet redundanta element, och därmed kretsstorleken och strömförbrukningen, att minska.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)