JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Signalprocessor i en klass för sig

Brittiska Aspex lanserar Linedancer, en helt ny typ av signalprocessor som utklassar såväl klassiska DSP-kretsar som DSP-lösningar i FPGA-kretsar.
- Det här är veterligen marknadens snabbaste och billigaste standardkrets för signalbehandling, säger Paul Greenfield, nybliven vd på det brittiska uppstartsföretaget Aspex Technology.

Linedancer, företagets första krets lanserad på Electronica, visar onekligen upp intressanta prestandatal. Vid en klockfrekvens på 250 MHz presteras 128 miljarder 8-bitarsoperationer per sekund (GOPs), eller om man så vill 5,1 miljarder 16-bitars MAC-operationer per sekund.

Hastigheten uppnås genom massiv parallellism. I kretsen finns fyra kärnor, var och en med 4 096 processelement. Kärnan kallas Asprocore och bygger på en så kallad SIMD-arkitektur (single instruction multiple data). De kommunicerar över en egenutvecklad buss, och alltihop styrs av en Sparckärna.

- Vi utklassar standard-DSP-kretsar, men är lika lätta att programmera. Och eftersom all utveckling kan göras i C/C++ så är vi definitivt ett prismässigt alternativ till FPGA och asicar, säger Greenfield.

Utvecklingsverktyg finns framme, men Greenfield medger att det återstår en del jobb här innan han är riktigt nöjd. Utökat funktionsbibliotek och kopplingar till Matlab står högt på dagordningen.
Han medger också att det finns extremt krävande tillämpningar där en asic kan vara enda lösningen. Men då får man räkna med utvecklingskostnader på många miljoner kronor.

- Vår arkitektur är dessutom skalbar - prestanda ökar linjärt med antalet kretsar, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)