JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Statligt stöd ska sprida teknik
Att ta steget till avancerad teknik kan kännas svårt och riskfyllt.För att små och medelstora företag ska våga anamma ny mikroelektronik finns därför det statliga stödet Svenska Fuse.
Bidraget täcker upp till halva projektkostnaden för utveckling och prototypframtagning. Pengarna kommer från Vinnova, och det maximala beloppet per projekt är en halv miljon kronor. Forskningsinstitutet Acreo står tillsammans med samarbetspartnern Svenska Grindmatriser för informationsspridning, administration och projektövervakning.

- Minst en gång per kvartal stämmer vi av projektens framsteg och ekonomi mot planerna. Behövs det så kommer vi oftare, säger Stellan Granström på Acreo.

En rad kriterier måste vara uppfyllda för att ett företag ska beviljas stöd. Det ska exempelvis ha en befintlig produkt som skulle stärkas tekniskt och affärsmässigt av en teknik som företaget inte har tidigare erfarenhet av. Det kan gälla exempelvis en asic, FPGA eller flerchipsmodul.

Räknar med nya stödomgångar

Den tredje ansökningsomgången ägde rum i november. Tre av de fem inkomna ansökningarna lär beviljas före nyår. Förmodligen blir det ytterligare omgångar i framtiden.

- Det beror på Vinnovas framtida strategi. Men jag räknar med nya vändor även de närmaste åren, säger Stellan Granström.

Har tillväxten ökat för de fyra företag som fick bidrag i den första omgången av Svenska Fuse?

- Vi har inte gjort någon fullständig uppföljning av tillväxteffekten ännu, men det kommer att göras, säger Stellan Granström.

Svenska Fuse är en efterföljare till det europeiska projektet Fuse, en förkortning för First User Action, som drevs i slutet av 90-talet. En uppföljning av satsningen gjordes, men Stellan Granström berättar att det var svårt och resurskrävande att få in uppgifter från företagen.

- Men åtminstone två företag, Imsys och Unfors Instruments, dubblerade under en period sin tillväxt tack vare Fuse.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)