JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Full fart i Elektroniksverige
Trots ett kärvt år i svensk elektronikindustri har ett flertal företag lyckats ta viktiga steg i sin tekniska utveckling under året. För att uppmärksamma detta har Elektroniktidningen i sin årliga kavalkad över nyskapande produkter valt ut tio innovationer som spänner över ett brett fält av tillämpningar.Håll till godo!
Fixar fel i nätet

I höstas tog övervakningssystemet Wistom ett stort steg närmare sitt mål: att upptäcka och rätta eventuella fel i optonätet innan de skapar problem. Med en rekordsnabb svarstid, tio gånger snabbare än tidigare, ska det bli möjligt!

Wistom bygger på en optisk fiber med ett inbyggt avstämbart filter vars uppgift är att analysera den optiska signalens kvalitet i ett aktivt fibernät. Utmaningen i utvecklingsarbetet har framför allt varit att kombinera snabbhet med noggrannhet i nätövervakningen.



Produktnamn: Wistom

Företag: Proximion, Stockholm

Antal anställda: 45

=====

Mems för medicin

Dynaflow är ett chips i gränslandet mellan biologi och mikroteknik. Prototypen, som blev färdig i början av året, är tillverkad med hjälp av litografi och etsning i kisel och polymera material. Men där upphör likheterna med elektronikchipsen.

I de 70 um breda och 60 um höga kanalerna transporteras vätskor mellan de 32 små brunnarna som etsats ut i kislet och de parallella utgångarna. Biochipset kan användas för snabb analys av substanser inom läkemedelsindustrin. När den färdiga produkten lanseras nästa år ersätts dock kiselstrukturen med ett billigare polymermaterial.



Produktnamn: Dynaflow

Företag: Cellectricon, Göteborg

Antal anställda: 21

Innovatör: Owe Orwar

=====

Ungdoms-mobil

Neonode är den lilla mobiltelefonutvecklaren med den höga svansföringen. I mitten av december lanserade företaget äntligen sin tuffa lilla ungdomstelefon N1 med inbyggd kamera såväl som mp3- och videospelare.

En teknik som är unik för företaget är den patentsökta pekskärmen. Upphovsmännen är fortfarande förtegna om detaljerna, men avslöjar att det har med ljus att göra. Man har ett nytt byggsätt som utnyttjar telefonens skal och ytmonterade standardkomponenter. Tillverkningen sägs därför bli billig. Tack vare programvaran har man även lyckats få skärmen mycket strömsnålare än exempelvis resistiva pekskärmar.



Produktnamn: N1

Företag: Neonode, Kista

Antal involverade: 15

Innovatör: Magnus Goertz och Thomas Eriksson

=====

Mobil för mogen ungdom

Spectronic har lanserat en mobiltelefon som innehåller färgskärm, kamera, mikrofon, fax, ordbehandlare samt webb- och wapläsare, men sakna knappar.

Mobilen innehåller ett egenutvecklat patenterat styrsystem, kallat Sidetouch. Den styrs med fingertryckningar på den polyuretanklädda långsidan som gömmer en lika lång analog sensor som är känslig i x-, y- och z-led. När användaren väl fått kläm på tekniken går det mycket snabbt att sköta telefonen med en hand.

Speciellt för TS2200 är, enligt Spectronic, att den lagrar information på ett nytt sätt. Inga komplicerade filhierarkier byggs upp och den kräver inte separata program för ordbehandling, fax, sms eller mail med bifogade dokument.

Produktnamn: TS2200

Företag: Spectronic, Helsingborg

Antal anställda: 40

=====

Vågar vara formell

Svenska företag som utvecklar hjälpmedel för formell verifiering växer inte på träd. Ett undantag är emellertid uppstartsföretaget Safelogic som under året lanserat två verktyg som använder matematiska metoder för att verifiera avancerade elektronikkonstruktioner.

Safelogic utnyttjar så kallad property checking, för att bevisa att en konstruktion alltid fungerar korrekt. Snabbt ska det gå också, eftersom hjälpmedlen angriper problemen på en hög abstraktionsnivå. Företaget hävdar att de egna verktygen klarar mer än konkurrerande alternativ samtidigt som de är lättare att använda.

Produktnamn: Safelogic Monitor och Safelogic Verifier

Företag: Safelogic, Göteborg

Innovatör: Claes Strannegård

=====

Elkoll ger bredband

År 2006 måste elbolagen förmodligen klara att mäta hur mycket el vi konsumenter förbrukar varje timme, istället för att som nu mäta någon gång per år.

För att klara detta har Utileyes skapat en trådlös lokalnätslösning, baserad på 802.11b, som i realtid mäter elförbrukningen i hemmen. Systemet består dels av ett bakgrundssystem som sköter övervakning, elhandel med mera, dels av en låda som placeras i varje hem.

Avståndet mellan två konsumetlådor kan maximalt vara 36 km. Som bonus får varje hushåll tillgång till 2 Mbit för egen datakommunikation samt möjlighet att koppla upp sig mot Internet.

Utmaningen för Utileyes har varit att bygga en effektiv lösning som kan hantera strömmar och data dygnet runt hos varje konsument. Lösningen har blivit klar under året, men den officiella lanseringen sker först i maj 2003.


Produktnamn: Utileyes Service Gateway

Företag: Utileyes, Malmö

Antal anställda: 6

Innovatör: Ralf Månsson

=====

Fogar fiber i fält

En mobil fibersvets med endast 48 timmar på nacken premiärvisades på Elektronik-EP mässan i början av året. Sedan dess har företaget vidareutvecklat produkten och ska inom kort presentera en kundanpassad version. Marknaden domineras av japanska företag, men Future Instrument Fiber Optics tror på en framtid för sin svenskutvecklade svets.

EFS1 är avsedd för installatörer som med precision och enkelhet vill kunna svetsa ihop fibrer ute på fältet i exempelvis ett accessnät. Ett mikroskop med CCD-kamera kontrollerar att fiberändarna som ska fogas samman kommer i rätt läge. Sedan alstras en ljusbåge som svetsar samman ändarna, och innan svetsen svalnat sträcks fibern ut en aning för att svetsfogen ska bli fri från bubblor.


Produktnamn: Easy Fusion Splicer, EFS1

Företag: Future Instrument Fiber Optics, Stockholm

Antal anställda: 9

Innovatör: Istvan Karacsony m fl

=====

Mätinstrument som testar Bluetooth

Wireless Lab har utvecklat mätteknikerns dröm! För vem skulle inte mer än gärna slänga ut sina mätkablar och ersätta dem med en adapter för trådlös kommunikation?

Idén formades förra året och i år har företaget tagit fram en prototyp som visar att det mycket väl går att ersätta dagens mätkabel mellan dator och GPIB-instrument med Bluetooth-teknik. GPIB är en väletablerad standard för datakommunikation i test- och mättillämpningar. Trådlös GPIB ger längre räckvidd, samt säkrare mätningar, hävdar innovatörerna.

Labtooth utsågs i juni till årets bästa innovation i Uppsala län av Almi Företagspartner och Stiftelsen Skapa. Wireless Lab nominerades dessutom nyligen till årets avknoppningsföretag av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Produktnamn: Labtooth

Företag: Wireless Lab Sweden, Uppsala

Innovatörer: Johan Wennerberg, Jonas Malmström, Jan Sterner och Staffan Andersson

=====

Skriver var som helst
Liksom tomtenissen målar schackbrädet i tomtens verkstad målar också den mobila skrivaren från Printdreams. Man för den bara över pappret, lådan, väggen eller vad man nu vill skriva på, och den håller själv reda på var den befinner sig och var den redan har skrivit. Hemligheten stavas RMPT, Random Movement Printing Technology, en patenterad teknik som navigerar med hjälp av sensorer enligt samma princip som en datamus. Den första prototypen visades upp i mars i år, våren 2003 väntas en ny mindre prototyp.

Hjärtat i skrivaren är en egenutvecklad RMPT-krets som Printdreams vill sälja tillsammans med licenser till hugade spekulanter. Dessa kan kombinera tekniken med valfritt skrivarhuvud.

Produktnamn: Printbrush

Företag: Printdreams, Kista

Antal anställda: Ca 13

Innovatör: Alex Walling

=====

Cool pumplaser

Trots en tuff optomarknad har Comlase lanserat sin första produkt i år: en pumplaser som klarar sig utan kylning. Lasern är tänkt att användas i framtida stadsnät, men företaget har även långt framskridna planer på att lansera pumplasrar för tillämpningar utanför telekom nästa år.

Hemligheten bakom tekniken är en patenterad tillverkningsprocess. Processen ger laserchips som tål höga temperaturer och dessutom kan tillverkas i stora volymer. Medan konkurrenterna högst kan tillverka femtio lasrar i taget klarar Comlase att ta fram flera tusen laserchips åt gången, vilket minskar styckepriset radikalt.


Produktnamn: Comlite

Företag: Comlase, Stockholm

Antal anställda: 11

Innovatör: Carsten Lindström

Anna Wennberg, Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)