JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chockrea på monteringsrobotar
Helt nya monteringsrobotar från Ericssons nedlagda mobiltelefonfabriker slumpas nu bort för en bråkdel av inköpspriset.
Den utdragna krisen för Ericsson och dess underleverantörer är inte bara av ondo. Företag som behövt nya produktionsmaskiner eller testutrustningar har de senaste åren kunnat köpa sakerna till en bråkdel av nypriset. Nu är det återigen dags för en utförsäljning. Den här gången är det 600 robotceller från Ericssons nedlagda mobiltelefonfabriker som slumpas bort för cirka 10 procent av inköpspriset.

- Många av maskinerna är inte ens uppackade, andra har bara körts några månader, säger Adam Hagman.

Han har fått i uppdrag att sälja robotarna som finns i Norrköping och ägs av en privat investerare.

Maskinerna är tillverkade under 2001 och 2002 och köptes in av Ericsson för att automatisera mobiltelefontillverkningen. De kostade mellan 1,2 och 2,2 miljoner kronor per styck beroende på om de har avsyning och hur de är konfigurerade. Priset idag ligger på cirka 150 000 kronor upp till 190 000 kronor.

- Det är ett jättebra läge för den som funderat på att automatisera sin produktion. Maskinerna är ju till 90 procent betalda av Ericsson så det vore synd om alla skulle hamna i utlandet, säger Adam Hagman.

Men Sydostasien är en trolig slutstation för robotcellerna liksom för mycket annan begagnad produktionsutrustning. Cellerna kommer att visas upp på den japanska produktionsmässan Internepcon i Tokyo 22-24 januari.

Robotcellerna bygger på Sonys senaste generation av robotar, SRX-611. De kan hantera detaljer upp till fem kilos vikt. För att få full precision, som är en hundradels millimeter, får objektet inte väga mer än två kilo. Roboten kan plocka två objekt per sekund.
De flesta av robotarna har verktygsväxlare med plats för sex verktyg vilket innebär att roboten till exempel kan borra i mönsterkortet, placera komponenten och sedan skruva fast den.

www.robotagents.com

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)