JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TSMC petar ut Philips från tio-i-topp
De halvledartillverkare som satsade på DRAM och kontraktstillverkning lyckades bäst under fjolåret. Det visar färska siffror från analyshuset IC Insights.
Intel är fortfarande ohotad herre på täppan även om DRAM-tunga Samsung knappat in något. Intel är dock nästan tre gånger större än Samsung och står för närmare en tredjedel av de tio största företagens försäljning under 2002.

TSMC tog sig in på en niondeplats vid halvårsskiftet och håller sig kvar på en tiondeplats när 2002 nu summeras. Därmed petar man ned Philips som sålde för 4,4 miljarder dollar i fjol.
Tre företag sticker ut på årets topplista med tvåsiffrig tillväxt. Det är det taiwanesiska fondryt TSMC och de två DRAM-tillverkarna Samsung och Infineon. Övriga företag uppvisar i princip nolltillväxt.

De tre snabbväxarna är orsaken till att de tio största företagen kan uppvisa en tillväxt på 7 procent trots att världsmarknaden bara växten med 1 procent i fjol.
Under året kommer de två japanska företagen Hitachi och Mitsubishi att slå ihop sin halvledarverksamhet, förutom DRAM-delen, i ett nytt bolag kallat Renesas. Ombildningen ska vara klar den 1 april och företaget hade varit världens tredje största i fjol med en omsättning på 8,3 miljarder dollar.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)