JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kursat Kevab letar nya ägare
Basstationsföretaget Kevab som gick i konkurs i december hoppas kunna driva företaget vidare. Ett tiotal intressenter tittar på konkursboet.
- De intresserade företagen inom branchen är alla utländska. Det rör sig om såväl riskkapitalbolag som företag i branschen berättar Kjell Vernet, fram till konkursen den 11 december förra året vd för Kevab.

Personalen på Kevab har även skapat ett eget bolag som söker riskkapital till att köpa konkursboet, men Kjell Vernet tror det blir svårt att lyckas få de 100 miljoner som skulle behövas för att driva företaget till färdig produkt. Det troligaste är att något annat företag köper Kevab.

Kevabs affärsidé är att tillverka så kallade picobasstationer, små billiga basstationer för tredje generationens mobilnät som kan fylla hålen i täckningen från de stora masterna. Företaget gick i konkurs efter att deras huvudinvesterare, som ägde 40 procent av företaget, gav upp och drog sig ur. De andra ägarna hade inte råd att gå in och ersätta dem. Om och när företaget återuppstår blir det med lätt modifierad strategi.

- Från början hade vi tänkt oss att den första produkten skulle ha fullt utvecklad kapacitet. Nu ser vi att täckningen kommer att vara viktigare än kapaciteten i början, och därför kommer de första basstationerna att ha reducerad funktionalitet i programvaran. Det spar 50 miljoner i investeringsbehov för oss, berättar Kjell Vernet.

Vilka som intresserat sig för konkursboet är naturligtvis hemligt, men Nokia är inte en av dem.

- Nokia ringde och ville köpa ut vår Intellectual Property. Så pass intressanta var vi i alla fall. Men konkursförvaltaren sade nej.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)