JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola starkt framåt på DSP-marknaden

När försäljningen av signalprocessorer under fjolåret nu summeras visar det sig att Motorola petat ned Agere från andraplatsen.
Etta är som vanligt Texas Instruments. Företaget ökade marknadsandelen något från 40,0 procent till 43,2 procent. Men den stora vinnaren är Motorola som kniper andraplatsen genom att försäljningen ökat med 33,6 procent. Företaget har dock långt kvar till TI med sina 14,1 procent av marknaden. Agere, som varit tvåa sedan 1992, tappade 1,5 procent av omsättningen vilket ledde till att marknadsandelen sjönk till 13,9 procent, rapporterar analyshuset Forward Concepts.

Motorolas uppgång förklaras av att koncernen haft stora framgångar på mobiltelefonmarknaden i kombination med att man använt egna signalprocessorer i högre utsträckning än tidigare.

Den totala DSP-marknaden växte med 14,1 procent i fjol och var värd 4,86 miljarder dollar. Det är klart mer än prognoserna och beror på en mycket stark försäljning i december. Om det indikerar ett trendbrott är för tidigt att säga.

En mycket stor del av signalprocessorerna går till mobiltelefoner och de prognoser som Nokia och andra mobiltelefontillverkare lämnat för 2003 har varit mycket försiktiga. Så slutsatsen från Forward Concepts är att försäljningstoppen i december var tillfällig och att tillväxten i år landar på 20 procent för signalprocessorer och 15 procent för den totala halvledarmarkanden. Ett mycket genomsnittligt år med andra ord.

För 2004 spår man 33 procents tillväxt medan 2005 återigen blir mer modest. Den genomsnittliga tillväxten fram till 2007, då marknaden är värd 14,88 miljarder dollar, spås landa på 23,8 procent.

Just mobil kommunikation blir allt viktigare för signalprocessortillverkarna. Området växte i fjol med närmare 20 procent och svarade för 65,8 procent av marknaden. Alla andra områden förutom fordonstillämpningar minskade. Bland annat sjönk datormarknaden från 11,6 procent till 7,6 procent. I datorer finns signalprocessorerna i första hand i hårddiskarna och försäljningen har både minskat i antal samtidigt som priserna pressats.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)