JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Turbulent fjolår i DRAM-branschen
Vid en första anblick ser fjolårets DRAM-marknad positiv ut. Genomsnittspriset ökade med 33 procent, antalet sålda enheter ökade en smula medan antalet sålda bitar ökade med hela 49 procent. Men fjolåret var turbulent för DRAM-tillverkarna trots att marknaden som helhet växte med 36 procent.
Det slår analyshuset IC Insight fast i sin årliga rapport över läget på halvledarmarknaden. Analytikerna beskriver en tumultartad bransch med prispress på alla minnesstorlekar. Den hårda priskonkurrensen förklaras delvis av ett överskott på kiselfabriker och övergången till större kiselskivor med mindre processgeometrier.

Den totala DRAM-marknaden uppgick till drygt 15 miljarder dollar i fjol. Det är en ökning med 33 procent jämfört med föregående katastrofår, men det är fortfarande bara hälften så mycket som rekordåret 2 000. I år kommer DRAM-marknaden fortsätta att återhämta sig, enligt IC Insights kristallkula. Antalet frågetecken är fortfarande för många för att analytikerna ska våga vara riktigt positiva, men en ökning med 15 procent tror de ändå på.

Analytikerna har även granskat efterfrågan på olika minnesdensiteter. 128 Mbit-minnena slog igenom på allvar år 2001. I fjol började övergången till 256 Mbit, vilket tros bli den populäraste storleken i år. 512 Mbit-varianterna spås också bli snabbklättrare i försäljningsstatistiken. Även 1 Gbit-kretsarna väntas öka.

Samsung och Infineon stärktes
Samsung och Infineon vann marknadsandelar på bekostnad av Micron och Hynix under fjolåret. En förklaring är att Samsung, som toppar listan över DRAM-tillverkare, tidigt startade volymproduktion av DDR-DRAM (Double Data Rate). Trean Infineon började under fjolåret att producera 300 mm-skivor, vilket hjälpte till att minska företagets produktionskostnader.

Micron försökte aggressivt att öka produktionen och sänka priserna för att konkurrera ut svagare spelare från marknaden. Strategin lyckades inte riktigt, utan påverkade företagets resultat negativt, konstaterar analytikerna. Det skuldtyngda Hynix har en knepig sits. För att förbli konkurrenskraftigt måste företaget göra stora investeringar samtidigt som stora skulder ska betalas av. IC Insights ser inte ljust på företagets möjligheter att lyckas med båda dessa mål under 2003.

Var hamnar då alla DRAM-minnen? Föga förvånande återfinns mer än hälften i datorer. Resten hamnar framför allt i kommunikationsprodukter, grafik- och konsumentprodukter.

IC Insight konstaterar att DRAM-marknaden blir allt mer splittrad när det gäller arkitekturer. I början av 90-talet fanns det ett stort antal tillverkare som erbjöd ett fåtal minnesarkitekturer. Numera finns det i stället en handfull dominerare tillverkare som erbjuder en uppsjö DRAM-varianter skräddarsydda för olika tillämpningar. Några exempel är Cellular RAM för mobiltelefoner, Fast Cycle RAM och Reduced latency DRAM för nätverksprodukter, Rambus RAM för persondatorer samt ett antal DDR-varianter för grafik och datortillämpningar.


Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)