JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kretspaket för effektivare bastation och mobil
Texas Instruments har lanserat två kretspaket för 3G-telefoni. Det ena siktar på en plats i basstationer. Det andra vill in i mobiltelefonerna.
Med de två nya kretspaketen säger sig Texas Instruments dels kunna fördubbla kanaldensiteten i framtida basstationer, dels halvera effektförbrukningen i kommande mobiltelefoner.

Att halvledartillverkare levererar kretspaket för mobiltelefoner är inget nytt. Däremot är detta första gången som en större halvledartillverkare erbjuder en standardlösning för basstationer. Idag är det konstruktioner som kombinerar digitala signalprocessorer och asicar som dominerar basstationsmarknaden, men TI hävdar att deras kretslösning både är billigare och ger högre prestanda jämfört med dessa, och att lösningen därför kommer att ersätta dagens kretsar framöver.

Tre kretsar för en basstation


Kretspaketet för basstationer består av signalprocessorn TCI100, mottagarkretsen TCI110 och sändarkretsen TCI120. DSPn är i stort sett densamma som TMS320C6416, som idag är mycket vanligt förekommande i basstationer. TCI100 klockas dock med 720 MHz, vilket är 20 procent snabbare än dagens snabbaste C6416.

Mottagarkretsen TCI110 stöder upp till 64 användare och kommunicerar med DSP:n via ett 64-bitars bussgränssnitt. Gränssnittet klockas med 122,88 MHz, vilket ger en bandbredd på 7,8 Gbit/s.

Både TCI110 och TCI120 består av en pool av acceleratorer som kan utnyttjas för olika sändar- och mottagarfunktioner. Den fördubblade kanaldensiteten jämfört med dagens lösningar skapas tack vare ett mycket effektivt gränssnitt mellan signalprocessor och de två andra kretsarna, hävdar TI.

Kretspaketet för mobiltelefoner, TCS4105, består av TBB4105 som är en basbandsprocessor för wideband CDMA och GSM/GPRS, TWL3024 som är en analog basbandsprocessor för energihante-ring samt två direktkonverterande sändtagare där TRF6151 stöder GSM/GPRS och TRF6301 stöder WCDMA.

Hela paketet kan kopplas samman med en applikationsprocessor i TIs Omapserie. Kombinationen ger stöd för ett brett spektrum av multimedia tillämpningar.

Energihanteringssystemet hos TWL3024 kan dela upp mobilens system i olika delar, varvid vissa kan vara i viloläge medan andra arbetar. Tekniken minskar effektförbrukningen radikalt, hävdar TI. En mobil som kombinerar TCS4105 med den senaste processorn i Omapserien påstås få fördubblad standby-tid jämfört med dagens lösningar utan att göra avkall på prestanda.

Kommersiella prover för de båda kretspaketen är planerade till årets tredje kvartal.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)