JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Höga mål för kluster

Kluster har blivit ett modeord på senare tid. Alla regioner vill ha ett kluster av tillväxtföretag. Men kluster kan inte skapas till höger och vänster för att sedan blomma ut i lokala framgångar.
Varning för övertro

När många företag med liknande verksamhet befinner sig i samma miljö blir de framgångsrika. För denna klusterinsikt belönades professor Giacomo Becattini med en halv miljon kronor vid en ceremoni på Handelshögskolan i Stockholm för knappt ett år sedan.

Men en övertro på klusterbildandet kan vara vanskligt. Nu riktas växande kritik mot hela klustermodellen, inte minst mot modellens moderne skapare Michael Porter. De två brittiska forskarna Ron Martin och Peter Sunley hissar varningsflagg, skriver Affärsvärlden i en nyligen publicerad artikel (nr 5, 2003).

Forskarna menar att modellen fått genomslag på grund av Porters skickliga marknadsföring av varumärket kluster. Det associerar till hög produktivitet, kunskapsrikedom, decentralisering, entreprenörskap och en socialt progressiv ekonomi. Faran är, menar forskarna, att politikerna missar sin huvuduppgift, att förbättra villkoren för alla företag oavsett om de ingår i ett kluster eller ej.
- Snarare kan man skapa gynnsamma förutsättningar för tillväxt och förnyelse genom ett kluster, säger Börje Svanborg på myndigheten Invest In Sweden Agency (ISA).

Förutsättningen för att ett kluster ska vara konkurrenskraftigt är att det byggs system som gör att den akademiska världen, offentliga sektorn och företagen samverkar. Kravet på regionalitet är däremot en akademisk fråga, menar Börje Svanborg. Avgörande är dock att det finns kvalificerad arbetskraft regionalt.

Inom IT-området har ISAs IT Sweden projekt valt ut sex regionala kluster i Sverige som man marknadsför internationellt. Dessa är Mobile Valley, Telematic Valley, Homecom, Telecom City, Internet Bay och öresund IT. Per-Erik Hedkvist, vd för Kista Science City, menar emellertid att Mobile Valley inte är något levande kluster utan vill istället sätta just Kista Science City på kartan.

Förutom de regionala kluster som ISA marknadsför internationellt finns det många andra intressanta tekniska uppstickare inom Sverige. Crystal City i Borlänge är ett förhållandevis ungt kluster som siktar på att bli en internationellt betydelsefull spelare inom LCD-teknik.

I Göteborgsregionen har ett 25-tal företag visat intresse i det halvårsgamla klustret Microwave Road, medan det kring Hudiksvall jobbas med att skapa ett kluster kallat Fiber Optic Valley.

- Just nu skapar vi en organisation kring Fiber Optic Valley. Bitar finns, men de har inte börjat samverka ännu, säger Ingmar Höglund, på Acreo i Hudiksvall.

Fler kluster på gång

Även andra orter i Sverige vill gärna muta in en plats på den svenska klusterkartan.

- Vi ser embryon till regionala kluster kring bland annat Sundsvall, Karlstad, Växjö och Kalmar, säger Karin Ruiz, ansvarig för projektet IT Sweden på ISA.

En starkt bidragande orsak till att klusterkonceptet blivit så eftertraktat på senare tid är det statliga engagemanget.

Förra sommaren blev det klart att svenska staten satsar 70 miljoner under tre år på att utveckla innovationssystem och kluster i landets regioner.

- Men tanken är inte att vi ska skapa en mängd nya kluster. Istället ska vi identifiera befintliga kluster och se till att skapa förutsättningar för största möjliga tillväxt, säger Börje Svanborg, som är projektansvarig på ISA.

Statligt stöd

Dock finns avsnitt inom 70-miljonersprogrammet som syftar till att skapa nya kluster. Ett antal personer i den akademiska världen har fått i uppdrag att analysera olika områden i Sverige där det finns embryon till kluster som staten kan blåsa liv i.

En första rapport ska finnas framme den 15 februari, och förhoppningsvis kommer något projekt igång under våren, menar Börje Svanborg. Sannolikt handlar det om kluster inom områden som exempelvis IT, elektronik eller bioteknik.

Ytterligare en statlig morot till klusterbyggarna delades ut strax innan nyår. Då gick näringsminister Ulrica Messing ut med att staten är beredd att ge stöd för skapandet av regionala testmiljöer av IT- och telekomprodukter i landet.

Förslaget från Vinnova och ISA är att de fem IT-kluster i Stockholm, Göteborg, Blekinge, Östergötland samt Norrbotten/Västerbotten ska få stöd, men av regionalpolitiska skäl vill Ulrica Messing även utreda om testbäddsverksamhet kan etableras på andra orter i landet.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)