JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genlabb på ett chips

Infineon Technologies har presenterat ett bioanalyssystem i halvledarteknik under namnet Flow-Thru-Chip. Dessa biochips kan genomföra hundratals biomolekylära analyser samtidigt.
Chipsen utnyttjar ett nätverk av mikrokanaler som löper mellan den övre och den undre sidan av chipset, till skillnad från vanliga plana biochips som bara har en tvådimensionell sensoryta.
Tack vare en speciell etsningsprocess kan ungefär en miljon kanaler per cm2 placeras på chipset, var och en med en diameter på endast 10 mm och ett djup på 0,5 mm.

Analysen är en flerstegsprocess. Mikrokanalerna i chipset är fyllda med segment av redan kända gener, vilka sätter sig på väggarna av mikrokanalerna. Sedan pumpas genprovet som ska analyseras flera gånger fram och tillbaka genom porerna.

Detta resulterar i att generna i provet binds med matchande gener i chipset, och i ett ytterligare steg tillsätts en vätska som lyser upp och sätter fast de matchande generna med varandra. Genom att fånga detta förlopp med en digitalkamera och överföra det till en dator kan man sedan se resultatet.
Ulrika Panteon

Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)