JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slutservat för mobiler i Veddesta
EMTS Repair Center i Veddesta utanför Stockholm har begärts i konkurs. Företaget ingår i den österrikiska EMTS-koncernen och servar mobiltelefoner.
Den direkta orsaken till konkursen är att Nokia i början av februari sade upp avtalet med det österrikiska moderbolaget. Nokia svarade för mellan 50 och 60 procent av omsättningen och följden blev att de svenska, norska och estniska dotterbolagen försattes i konkurs den 31 mars.

- Verksamheten i Sverige ska vara avvecklad till den sista april. Personalen är varslad och vi håller på att trappa av och städa ut åt konkursförvaltaren, säger Oscar Charpentier, som är vd på EMTS Repair Center.

Den som är snabb kan alltså komma över en fullt fungerande serviceverkstad för mobiltelefoner med 80 anställda. Men troligare är att maskiner och testutrutning får hitta nya användningsområden.

- Vi har i princip all utrustning som krävs för att bygga en mobiltelefon, även om vi inte har någon ytmonteringslina.

Huvuddelen av inventarierna är testutrustningen och maskiner för att byta mikroBGA:er.

Företaget disponerar två plan om cirka tusen kvadratmeter vardera i Veddesta. Hälften är ESD-säkrat medan andra halvan är kontor.
EMTS Repair Center byggdes upp av kontraktstillverkaren Mici och hette Mici Telecom Service. Företaget såldes till österrikiska EMTS den 1 januari år 2000.

Att EMTS valde att försätta bolaget i konkurs istället för att försöka sälja det motiverades med att marknaden för service och reparationer av mobiltelefoner är överetablerad. En uppgift som Oscar Charpentier inte håller med om.

- Ingen verkstad kan hålla leveranstiderna. Kunderna får inte tillbaka sin telefon inom en vecka som tillverkarna lovar. Det kan lätt ta fyra veckor, säger han.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)