JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Premiären närmar sig för Ericssons 3G-plattform

En handfull mobiltelefontillverkare ligger i startgroparna med 3G-telefoner baserade på Ericsson Mobile Platforms 3G-plattform U100
Sony-Ericsson gör det. LG Electronics gör det. Detsamma gäller ytterligare några icke namngivna mobiltelefontillverkare: de baserar sina kommande 3G-terminaler på Ericsson Mobile Platforms 3G-plattform U100.

Vem som når marknaden först får framtiden utvisa. Sony-Ericsson har lovat att deras Z1010, som har U100 under sitt musselskal, ska nå marknaden under årets andra hälft.

- Vi hoppas att U100 ska bli den största 3G-plattformen på marknaden. En av våra styrkor är att vi är först ut med en verifierad UMTS-plattform, säger Björn Ekelund som är vice vd och chef för teknikutvecklingen på Ericsson Mobile Platforms i Lund.

Han väljer dock att inte specificera hur stora volymer företaget siktar på.

U100 stöder GSM/GPRS såväl som UMTS. I plattformen ingår en fullt verifierad referenskonstruktion, som mobiltelefontillverkarna kan utgå ifrån för att snabbt få ut en terminal på marknaden. De behöver inte bekymra sig om asicutveckling och protokollstackar, utan kompletterar med ett lockande skal, skärm, antenn och batterier samt mobilfinesser som pekskärm, kameror, spel och video.

- Vi sätter ingen gräns för hur rolig telefonen blir. Mobiltelefontillverkarna har stora möjligheter att skapa differentierade produkter, säger Håkan Svegerud, produktchef för U100.

En annan viktig beståndsdel i U100 är programvara för applikationsutveckling som kan byggas på med valfria tilllämpningar. Plattformen har till exempel grundfunktionerna för positionering, medan mobiltelefontillverkaren kan lägga till en tillämpning som pekar ut närmaste pizzeria.

- Har man utvecklat en käck kalender för GSM så kan man lätt flytta den till UMTS. Programvarumiljön är densamma till alla våra plattformar, säger Håkan Svegerud.

I U100 ingår även hjälpmedel och stöd för utveckling och test. Plattformen har dessutom typgodkänts samt fått grönt ljus från ett stort antal teleoperatörer i så kallade interoperabilitetstester. Därmed kan mobiltelefontillverkarna snabbare nå ut på marknaden med sina produkter.

Nästa steg är att lansera en plattform med stöd för Edge, vilket ska ske under hösten. Och utvecklarna i Lund har redan börjat titta på en ny arkitektur för nästa plattformsgeneration: en triple-mode-plattform som stöder GSM/ GPRS, WCDMA och Edge. Den ska se dagens ljus under första halvan av år 2005, om allt går enligt planerna.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)