JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledartillverkarna på spenderhumör

Efter två magra år har halvledarföretagen åter igen dragit på sig spenderbyxorna. Tillsammans kommer de att investera i ny utrustning för 31,9 miljarder dollar, vilket är en ökning på 15 procent jämfört med 2002, om analyshuset IC Insights får rätt.
Investeringarna i ny produktionskapacitet följer försäljningen av halvledare i det närmaste slaviskt. För perioden 1994 till 2007 spår IC Insights att investeringarna i ny produktionskapacitet ligger på 5,2 procent per år och att halverarmarknaden ökar med 6 procent per år.

För innevarande år är prognosen 15 procent förutsatt att marknaden växer med lika mycket. Annars blir siffran lägre, tilläger analytikerna i en brasklapp.
Skulle man tro företagens egna siffror hamnar investeringarna i år bara på 6 procent men historien visar att budgetarna alltid justeras beroende på konjunkturen. Dåliga år skruvar man snabbt ned och goda år spär man på.

Skillnaden mellan vad företagen budgeterat i år och vad IC Insights spår är 2,6 miljarder dollar, ungefär vad en 300 mm-fabrik går lös på.

Som vanligt toppas listan av Intel som förväntas investera för 3,7 miljarder dollar i år vilket är 21 procent mindre än i fjol. Tätt därefter kommer sydkoreanska Samsung med 3,56 miljarder dollar. Det är en ökning på hela 91 procent jämfört med fjolåret. Sätter man investering i relation till omsättningen är siffran mycket aggressiv. Företaget sålde för 8,72 miljarder dollar i fjol så investeringen ligger på 41 procent av försäljningen.

Snittet för de 25 största företagen spås annars hamna på 23 procent av försäljningen. I botten finner vi problemtyngda Philips med låga 10 procent. Företaget har nyligen aviserat att man ska stänga två fabriker och istället flytta över allt mer produktion till foundrys.

Intressant att notera är även att de 25 största företagen står för närmare 80 procent av investeringarna i ny produktionskapacitet. En siffra som ökat från 2002 då den låg på 75 procent. De två största, Intel och Samsung, svarar tillsammans för 25 procent av investeringarna.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)