JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Plastelektronik skapar organisk tillväxt

Om några år ska det komma en våg av forskningsresultat kring organisk elektronik som kan skapa nya företag. Det är förhoppningarna på nygamla Centrum för organisk elektronik i Linköping som fått 31 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning.
- Det finns en verksamhet här sedan cirka 20 år tillbaka kring organisk elektronik. De nya pengarna ska användas till att komplettera den forskning som redan finns. Tanken är att integrera i lite mer gemensamma teman och göra experiment i vandras labb vilket är stimulerande, säger Olle Inganäs som professor och chef för centrat.

Totalt är det runt 40 personer på högskolorna i Linköping, Norrköping, Lund och Chalmers som är involverade i centrat. Pengarna från SSF gör att ytterligare tre doktorander och två forskare får finansiering under fem år.

- Vi har inte känt att vi saknat framgång men vi kan göra lite bättre resultat när vi nu får större resurser. Vi vill skapa en ny våg av forskningsresultat som förhoppningsvis kan knoppas av i nya företag.

Forskningen i Linköping och Norrköping har tidigare genererat bland annat Thin Film Electronics som utvecklar polymerminnen liksom Addmarkable som utvecklar ett papper där färgen kan ändras elektroniskt.

Det nya centrat som skapas har tre huvudområden, det är tryckt elektronik, organisk optoelektronik och nanoelektronik

- På nanoområdet ska vi titta på hur man kan kontaktera och adressera molekylära komponenter. Vi ska bland annat använda gummistämplar för att tillverka strukturerna.

Papperselektronik är ett område med en mer näraliggande horisont. Här ska man använda tryckta skikt av organiska polymerer för att skapa elektroniskt papper.

Det tredje området är omvandling mellan ljus och elektricitet eller vice versa. Här handlar det mer om grundforskning på till exempel solceller, fotodioder och vita lysdioder tillverkade av organiska material.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)