JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nitlott för elektroniken i Vinnovas tillväxtsatsning

Mälardalen, Skåne och Uppsala drar längsta strået i Vinnovas tillväxtsatsning Vinnväxt. De tre regionerna får 10 miljoner vardera i upp till tio år för att i första hand stärka tillväxten i de lokala företagen.
Tre vinnare har korats bland 51 ansökningar till Vinnovas Vinnväxt-program, som varit upplagt som en tävling. De tre är Robotdalen i Mälardalen, Uppsala Bio och Innovation i Gränsland i Skåne.

- Satsningen ska i första hand leda till klar tillväxt i regionens befintliga företag och målet är att regionen ska bli världsbäst inom det egna området, säger Lars-Gunnar Larsson, programansvarig på Vinnova.

I Uppsala ska pengarna användas för att stärka den tvärvetenskapliga samverkan mellan olika biotekniska områden, medan Mälardalens strävan är att bli världsledande på forskning, utveckling och tillverkning inom olika robotikområden. I Skåne är idén att utveckla livsmedelsnäringen och skapa nya attraktiva produkter genom att bland annat stärka kopplingen mellan mat och hälsa.

Vinnova utlyste Vinnväxt förra året och tanken var att fördela 400 miljoner kronor. Nu blir det inte så. Istället väljer myndigheten att enbart öronmärka 300 miljoner kronor. 100 miljoner sparas för att ingå i en ny liknande tävling som kommer att utlysas under nästa år.

- Ja, dessutom lägger vi till 200 miljoner kronor, så nästa års satsning blir lika stor som denna, säger Per Eriksson, generaldirektör på Vinnova.

Utöver de tre vinnarna får sju regioner ett utvecklingsbidrag på 1,5 miljoner kronor under 18 månader. Däribland finns Fiber Optic Valley som sträcker sig från Gävle till Sundsvall liksom en satsning på trådlösa förbindelser i Blekinge. Syftet med bidragen är att ge regionerna möjlighet att utveckla sin satsning inför nästa tävlingsomgång.

En förutsättning för att de vinnarna ska få ta del av pengarna är att regionerna själva satsar minst lika mycket pengar.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)